fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Trump nomineert katholiek voor Amerikaanse Hooggerechtshof

KN Redactie 11 juli 2018
image
Kavanaugh en zijn gezin tijdens de presentatie in het Witte Huis. (Foto: CNS)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de katholieke rechter Brett Kavanaugh genomineerd als kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Kavanaugh (53) werd maandag door Trump gepresenteerd in het Witte Huis. Hij zal zich tijdens een aantal hoorzittingen voor de Senaat (Senate Judiciary Committee) moeten verdedigen. Een stemming moet vervolgens gaan bepalen of hij daadwerkelijk de functie krijgt toegewezen.

‘Onberispelijke kandidaat’

“Wat ertoe doet is niet de persoonlijke visie van rechters, maar of ze die visie opzij kunnen leggen om de Grondwet na te volgen”, aldus Trump tijdens de presentatie in het Witte Huis. Kavanaugh is volgens de Amerikaanse president “zonder twijfel” een kandidaat die deze competenties heeft. De genomineerde heeft “onberispelijke referenties” en staat bekend als “een rechter van rechters”, aldus Trump.

Kavanaugh sprak tijdens zijn voordracht over zijn katholieke geloof. Hij noemde zijn opleiding aan een door Jezuïeten gerunde hogeschool, een belangrijk inspiratiebron voor zijn werk. De kandidaat-opperrechter zei ook dat zijn voormalige pastoor John Enzler in de zaal aanwezig was, voor wie hij als kleine jongen misdienaar was.

Ook vertelde Kavanaugh dat hij “deel uitmaakt van de levendige katholieke gemeenschap in het gebied van Washington”. Hoewel “leden van die gemeenschap het over vele zaken oneens zijn, zijn we verenigd in onze inzet om te dienen”.

Protest tegen nominatie

De benoeming van Kavanaugh volgt na het aftreden van Anthony Kennedy (81) op 27 juni. De oud-opperrechter zou voorstander zijn van het homohuwelijk en abortus. Verschillende organisaties, waaronder abortusorganisatie Planned Parenthood, hebben protest aangetekend tegen de voordracht van de katholieke rechter.

Hoewel niet precies bekend is wat zijn persoonlijke opvattingen zijn over abortus, stelt Planned Parenthood in een petitie dat rechter Kavanaugh “niet geschikt is om het Hooggerechtshof te dienen”, gezien zijn “extremistische staat van dienst op het gebied van reproductieve rechten”.

Amerikaanse pro-life organisaties hebben de voordracht van Kavanaugh positief verwelkomd. (KN/CNS/ACI)