fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Trump schrapt transgender-maatregel Obama

KN Redactie 24 februari 2017
image
(Beeld: Flickr.com - CCBY Samir Luther)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een maatregel teruggedraaid die transgender studenten in de VS onder meer in staat stelde gebruikt te maken van genderneutrale toiletten. 

Dit is te lezen in een brief die woensdag door de Amerikaanse ministeries van Onderwijs en Justitie is verspreid op alle scholen in de VS. De regering annuleert met dit schrijven een soortgelijke brief uit mei van president Obama, die transgender studenten in de VS extra bescherming en keuzevrijheid moest bieden.

‘Genderidentiteit’

Hierin stond dat het verbod op seksediscriminatie uit 1972 ook van toepassing is op de “genderidentiteit”. LHBT-studenten zouden zelf mogen kiezen van welk toilet zij op scholen gebruik wensten te maken, waaronder ook een speciaal genderneutraal toilet, ook wel ‘which ever’-toilet genoemd.

Leerlingen die zichzelf transgender noemen, moesten volgens de richtlijn van Obama benaderd worden volgens het geslacht waarmee zij zich identificeren.

Jongens die zich meisje voelen zouden bijvoorbeeld toegang moeten krijgen tot de meisjestoiletten en -kleedkamers. Dit moest ook gelden voor schoolreizen en dansfeesten. Scholen die weigerden, riskeerden intrekking van de overheidsfinanciering.

‘Dubbelzinnig’

De regering Trump stelt in de brief dat de richtlijn van Obama “geen uitgebreide juridische analyse bevat” en ook niet duidelijk maakt wat precies wordt verstaan onder ‘geslacht’.

Het Amerikaanse Hof van Beroep, stelt de brief, heeft geconcludeerd dat de term ‘geslacht’ die in de richtlijnen van Obama wordt gebruikt, “dubbelzinnig” zou zijn.

Ook een federale districtsrechtbank in Texas oordeelde dat de term ‘geslacht’ ondubbelzinnig zou verwijzen naar biologisch geslacht en dat “formele regelgeving plaats zou hebben moeten vinden”, voordat Obama’s maatregel werd ingevoerd.

‘Niet onbeschermd’

“De herroeping van deze richtlijnen”, is te lezen in de brief, “laat studenten niet onbeschermd tegen discriminatie, pesten of bedreiging. Alle scholen zijn verplicht hun studenten, inclusief LBHT’ers, te verzekeren van een veilige omgeving waarin zij kunnen functioneren en leren.”

‘Ernstig verontrust’

De Amerikaanse bisschoppen stelden vorig jaar “ernstig verontrust” te zijn door het transgenderbeleid dat de regering Obama aan scholen oplegde.

“De richtlijn mist een aantal belangrijke zorgpunten en weerspreekt een fundamenteel verstaan van menselijke vorming zo goed uitgedrukt door paus Franciscus dat ‘de jongeren moeten worden geholpen hun lichaam te accepteren zoals het geschapen is’”, aldus de bisschoppen. (KN)