<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tweede Pinksterdag voortaan aan Maria toegewijd

KN Redactie 4 maart 2018
image
Mater Ecclesiae (Foto: Ned Dunn ccby flickr.com)

De maandag na Pinksteren zal met ingang van dit jaar voortaan worden gevierd als de gedachtenis van Maria Moeder van de Kerk.

Daarmee komt een einde aan het fenomeen van Tweede Pinksterdag. Die kon wel als zodanig worden gevierd, maar gold officieel als zogeheten weekdag door het jaar. In het getijdengebed komt Tweede Pinksterdag niet eens voor.

Verankering

Het decreet is afkomstig van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en ondertekend door kardinaal Robert Sarah. De nieuwe gedachtenisviering zal “ons helpen herinneren dat groei in het christelijk leven verankerd moet zijn aan het mysterie van het Kruis, de offergave van Christus in het Eucharistisch gastmaal en aan de Moeder van de Verlosser en Moeder van de Verlosten, de Maagd die God haar offer brengt.”

De gedachtenis zal wereldwijd worden ingevoerd in zowel de Misliturgie als het getijdengebed.

Populair

De Mariale titel ‘Moeder van de Kerk’ heeft de laatste decennia aan populariteit gewonnen. Paus Paulus VI kende de titel aan Maria toe aan het einde van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). De titel was eerder gebruikt door de pausen Benedictus XIV en Leo XIII.

Litanie

Er bestaat sinds 1975 een zogeheten votiefmis en verschillende bisschoppenconferenties, waaronder die van Nederland en België, hadden al toestemming gekregen de titel toe te voegen aan de Litanie van Loreto.

Ter bevordering Mariadevotie

Paus Franciscus heeft besloten de gedachtenis aan de universele kalender toe te voegen om “de groei te bevorderen van de moederlijke kant van de Kerk bij de herders, religieuzen en de gelovigen, alsook een groei van een authentieke Mariadevotie.” (KN/CH)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.