<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tweede wonder Paulus VI erkend

KN Redactie 12 februari 2018
image
Paus Paulus VI (Foto: CNS-archief)

De erkenning van een tweede wonder op voorspraak van de zalige paus Paulus VI (1963-1978) maakt de weg vrij voor diens heiligverklaring.

Na een unanieme goedkeuring van het wonder is het aan paus Franciscus om in te stemmen met een officieel decreet waarna de datum voor heiligverklaringkan worden vastgesteld.

Ongeboren kind

Het wonder dat aan de in 2014 zaligverklaarde paus wordt toegeschreven betreft de genezing van een ongeboren kind. De zaak werd in 2014 ter onderzoek aan Rome voorgelegd.
De moeder van het kind, een Italiaanse uit Verona, was ernstig ziek en ook de gezondheid van haar vijf maanden oude baby zou daarmee dusdanig zijn dat werd geadviseerd het kind te laten aborteren.

Volkomen gezond

Enkele dagen na diens zaligverklaring ging de vrouw naar het Mariaheiligdom in Brescia. Het kind, een dochter, kwam volkomen gezond ter wereld en is dat nog steeds.
De genezing werd vorig jaar door de medische adviesraad van de congregatie unaniem als medisch onverklaarbaar betiteld. De theologische commissie van de congregatie stemde ermee in dat het wonder geschiedde op voospraak van de zalige paus Paulus VI.

Hersenbeschadiging

Ook het eerste erkende wonder betrof een ongeboren kind dat ernstig gevaar liep van hersenbeschadiging. Ook in dat geval werd abortus geadviseerd en vertrouwde de moeder haar zwangerschap toe aan Paulus VI. Het kind kwam eveneens gezond ter wereld.

Vijftig jaar na Humanae vitae

De heiligverklaring zal naar verwachting dit jaar nog plaatsvinden, waarschijnlijk rond de bisschoppensynode over de jongeren. De heiligverklaring komt precies vijftig jaar na de publicatie van de verguisde encycliek Humanae vitae, waarin de paus het kerkelijk nee tegen anticonceptie handhaafde en nader toelichtte. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.