<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

USCIRF benoemt religieuze onderdrukking in 28 landen

KN Redactie 7 september 2018
image
De katholieke St.Pauluskerk in Mosoel, Irak, is rood verlicht uit protest tegen christenvervolging wereldwijd. (Foto: CNS photo/Khalid Al-Mousily, Reuters)

De Internationale Commissie van Religieuze Vrijheid van de VS (USCIRF) heeft in een recent rapport de onderdrukking van godsdienstvrijheid in 28 landen benoemd.

In het rapport worden zestien landen tot Niveau 1 – het zwaarste onderdrukkingsniveau – gerekend. Dat zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek, China, Eritrea, Iran, Myanmar, Nigeria, Noord-Korea, Oezbekistan, Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Vietnam. Deze landen hebben een regering die de godsdienstvrijheid op “systematische, aanhoudende en schandalige wijze” schendt of schendingen tolereert.

Tot niveau 2 behoren twaalf landen: Afghanistan, Azerbeidzjan, Bahrein, Cuba, Egypte, India, Indonesië, Irak, Kazachstan, Laos, Maleisië en Turkije. De regeringen van deze landen schenden de godsdienstvrijheid in mindere mate of op minder uiteenlopende manieren.
Volgens USCIRF vormen deze 28 landen “de meest dringende gevallen van religieuze onderdrukking, die voorrang verdienen bij het Amerikaanse buitenlandbeleid.”

De derde categorie bestaat uit niet-statelijke organisaties die grove inbreuken op de godsdienstvrijheid maken. Islamitische Staat, de Taliban in Afghanistan en al-Shabaab in Somalië worden hier genoemd.

Religieuze gevangenen

Het rapport richt zich op drie thema’s: steun voor de vrijlating van specifieke gevangenen, godslasteringswetten, en vrouwen en godsdienstvrijheid.
Ook is er aandacht voor zeven ‘religieuze gevangenen’, in de hoop dat aandacht voor hen zal bijdragen aan een daling van het aantal gewetensgevangenen wereldwijd.
Een van de zeven is dominee Andrew Brunson, die in Turkije huisarrest heeft na twee jaar gevangenschap. Hij kwam recentelijk in het nieuws vanwege de economische sancties die de VS aan Turkije oplegden toen dat land Brunson weigerde vrij te laten.

Naast het benoemen van problemen met godsdienstvrijheid riep USCIRF de Amerikaanse regering op om meer te doen tegen godsdienstonvrijheid in de wereld, bijvoorbeeld door het opnemen van kwetsbare vluchtelingen die religieuze vervolging ontvluchten. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.