fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan feliciteert Trump met overwinning

KN Redactie 9 november 2016
image
Donald Trump na zijn overwinning met zoon Barron en vrouw Melania (Foto: AP)

Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Wij verzekeren hem van ons gebed.”

De kardinaal-staatssecretaris werd bij de opening van het academisch jaar van de Pauselijke Lateraanse Universiteit in Rome om een reactie gevraagd op de overwinning van Donald Trump.

Wil van het volk

Allereerst, zei Parolin, “nemen we met respect kennis van de wil die door het Amerikaanse volk is uitgedrukt bij deze uitoefening van de democratie.”

Vervolgens feliciteerde de Vaticaans staatssecretaris de man die op 21 januari 2017 wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten. “Wij feliciteren de nieuwe president opdat zijn regering werkelijk vruchtbaar mag zijn”, aldus Parolin.

Gebed

Ook verzekerde hij Trump van “ons gebed, opdat de Heer hem verlicht en hem ondersteunt bij het dienstbaar zijn aan zijn vaderland, natuurlijk, maar ook bij het dienstbaar zijn aan het welzijn van en de vrede in de wereld”.

Parolin benadrukte dat het “vandaag nodig is om allemaal te werken aan het veranderen van de situatie in de wereld, die er een is van ernstige kwellingen, van ernstige conflicten”.

Kritiek op de paus

De Vaticaans staatssecretaris ging ook in op de polemiek die in februari van dit jaar ontstond tussen paus Franciscus en de nieuwe Amerikaanse president. Die ging over Trumps plan een muur te laten bouwen op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

De paus werd op de terugvlucht na zijn bezoek aan Mexico gevraagd naar het plan van Trump en zei toen: “Iemand die alleen daaraan denkt, muren… en geen bruggen te bouwen, is niet christelijk.”

Trump reageerde vervolgens fel op de uitspraken van de paus: “Wanneer een religieuze leider het geloof van een individu in vraag stelt, is dat schandelijk.” Eerder al had Trump zich kritisch uitgelaten over het pausbezoek aan Mexico.

Kijken wat hij doet

Met betrekking tot het plan een hek te bouwen tussen Mexico en de VS, zei Parolin: “Laten we zien wat de president gaat doen. Normaal zeggen ze: het is één ding om kandidaat te zijn, maar iets anders om president te zijn, verantwoordelijkheid te hebben…”

In die zin, zei Parolin verder, “lijkt het me, ook van datgene wat ik gehoord heb, ook al heb ik me er niet erg in verdiept, dat de toekomstige president zich al in leiderstermen heeft uitgedrukt”, verwijzend naar Trumps toespraak nadat bekend werd dat hij gewonnen had.

Wat de specifieke thema’s betreft, vervolgde de staatssecretaris, “zullen we zien wat zijn keuzes zullen zijn en op basis daarvan kunnen we een oordeel uiten. Het lijkt me nog wat vroeg om oordelen te uiten.” (KN/VI)