fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan: alleen onder voorwaarden bemiddeling in Venezuela

KN Redactie 11 juni 2017
image
Zusters lopen mee in een mars ter gedachtenis aan de zeventienjarige Neomar Lander. De jongen is een van de ongeveer zeventig Venezolanen die tot nu toe zijn gedood tijdens protesten tegen de regering. (Foto: AP)

Het Vaticaan wil zijn bemiddelende rol in Venezuela alleen weer oppakken, als de regering aan vier voorwaarden voldoet die het eind vorig jaar al stelde. Dat meldt de krant El Universal met een beroep op de Venezolaanse bisschoppenconferentie.

Het Vaticaan wil dat de regering de voedsel- en medicijnvoorziening verzekert. Ook moeten de strijdpunten met de oppositie vreedzaam, democratisch en langs grondwettelijke weg worden opgelost en moeten de rechten van het Venezolaans parlement worden hersteld. De vierde voorwaarde is de versnelde vrijlating van gevangenen.

Ontmoeting bisschoppen met paus Franciscus

Een afvaardiging van de Venezolaanse bisschoppenconferentie ontmoette donderdag in het Vaticaan paus Franciscus. De bisschoppen schetsten hem een dramatisch beeld van de situatie in hun land.

Het voor juli geplande grondwetsreferendum is gericht op de vestiging van een marxistisch-communistische militaire dictatuur en het ontnemen van de macht aan het parlement, aldus de bisschoppen.

‘Brutale onderdrukking’

Op de nu al maanden durende protesten van de bevolking reageert de regering met “brutale onderdrukking”. Rond de zeventig demonstranten zijn daarbij tot nu toe omgekomen. Ook neemt de ondervoeding onder kinderen toe, zeiden de bisschoppen, en sterven er mensen door een gebrek aan medicijnen. Het hoofd van de Venezolaanse Caritas zei onlangs al tegen KN dat de armoede hand over hand toeneemt.

“Nooit hebben wij in Venezuela meer gebeden dan nu”, schreven de bisschoppen in een verklaring voorafgaand aan de ontmoeting met de paus. Een Venezolaanse priester zei onlangs tegen KN dat de Kerk in alle malaise geestelijk en materieel een steunpilaar is voor de bevolking.

‘Regering is tot dictatuur geworden’

Van paus Franciscus verwachten de bisschoppen “een richtinggevend woord, ook op het gevaar af, dat het eens verkeerd geïnterpreteerd wordt”.

In Venezuela is er geen “ideologisch conflict tussen rechtsen en linksen”, maar “een strijd tussen een regering die tot dictatuur geworden is” en “het hele volk, dat om vrijheid roept en moeizaam, met gevaar voor het leven van de jongsten, brood zoekt, medicatie, zekerheid, arbeid en rechtvaardige verkiezingen, volledige vrijheden en autonome staatsinstellingen”.

Bisschoppen tegen grondwetgevende vergadering

De door Maduro gewenste grondwetgevende vergadering wijzen ze volledig af. Dat hij blijft aandringen op een grondwetsherziening, beschouwen de bisschoppen als een weigering tot dialoog van de kant van de regering. Een dialoog veronderstelt volgens hen dat de wil van het soevereine volk wordt onderzocht en dat de uitkomst daarvan wordt gerespecteerd. (KNA)