<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan benoemt gezant voor Medjugorje

KN Redactie 12 februari 2017
image
Het heiligdom van Medjugorje. (Foto: AP)

De Poolse aartsbisschop Henryk Hoser is benoemd tot pauselijk gezant voor het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje.

De aartsbisschop van Warschau gaat de pastorale situatie en behoeften van de pelgrims onderzoeken en zal op grond daarvan aanbevelingen voor de toekomst formuleren, meldde het Vaticaan zaterdag.

Niet over de verschijningen

Volgens Vaticaans woordvoerder Greg Burke gaat mgr. Hoser zich niet bezig houden met de Mariaverschijningen die er sinds 1981 met grote regelmaat worden gemeld. Het is de taak van de Congregatie voor de Geloofsleer om die te onderzoeken, aldus Burke zaterdag.

Grote aantallen pelgrims

De verschijningen trekken jaarlijks grote aantallen pelgrims naar Medjugorje. Het plaatselijke bisdom, dat van Mostar, is kritisch over het gebeuren, terwijl de voor het heiligdom verantwoordelijke franciscanen er positief tegenover staan.

De toenmalige bisschoppenconferentie van Joegoslavië uitte zich in 1991 in richtlijnen terughoudend over het fenomeen en verbood officiële bedevaarten.

Een definitieve kerkelijke uitspraak over de verschijningen is er nog niet. De Kerk neemt geen stelling zolang er meldingen zijn dat de verschijningen nog doorgaan.

Mandaat loopt in zomer af

Het mandaat van mgr. Hoser loopt komende zomer af, omdat de 74-jarige aartsbisschop ook nog zijn bisdom moet besturen. Zijn missie heeft een “uitsluitend pastoraal karakter”, aldus het Vaticaan.

Rapport onderzoekscommissie

Paus Benedictus XVI stelde in 2010 een commissie in die het fenomeen Medjugorje moest onderzoeken. De commissie, geleid door kardinaal Camillo Ruini, legde haar rapport in 2014 voor aan de Congregatie voor de Geloofsleer.

Waarnemers schrijven dat het nieuwe onderzoek erop wijst dat paus Franciscus naar wegen zoekt om het bloeiende bedevaartsoord positief te begeleiden, los van de gemelde verschijning. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.