<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

‘Vaticaan en China dichtbij akkoord’

KN Redactie 6 augustus 2016
image
Paus Franciscus. (Foto: AP)

Het Vaticaan en de Chinese overheid zijn dichtbij een akkoord over de benoeming van bisschoppen in China.

Dat schrijft de bisschop van Hong Kong, kardinaal John Tong, in een pastorale brief, die donderdag is gepubliceerd op de website van het bisdom.

‘Wederzijdse instemming’

Het schrijven van kardinaal John Tong versterkt de speculaties die de laatste maanden rondgingen over onderhandelingen en een op handen zijnde akkoord tussen het Vaticaan en China.

Volgens kardinaal Tong is het Vaticaan erin geslaagd de angst bij de Chinese overheid voor buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden terug te dringen.

Het Vaticaan en China moeten volgens de kardinaal in staat zijn een “wederzijdse instemming” te bereiken over de benoeming van bisschoppen in China, die door beide partijen zullen worden erkend.

Paus Franciscus

De kardinaal merkt in zijn schrijven op dat sommige katholieken in China bezorgd zijn dat het Vaticaan in de onderhandelingen teveel toegeeft aan de eisen van de Chinese overheid.

Volgens kardinaal Tong hoeven deze katholieken zich geen zorgen te maken, omdat paus Franciscus nooit een akkoord zou tekenen dat schade toe zou brengen aan “de integriteit van het geloof van de universele Kerk of de eenheid tussen de katholieke Kerk in China en de universele Kerk”.

“Hij zal alleen een akkoord tekenen als dat de eenheid en gemeenschap van de Kerk in China met de universele Kerk bevordert”, aldus de bisschop van Hong Kong.

Kardinaal Zen

De voormalig bisschop van Hong Kong, kardinaal Joseph Zen, hekelt de geheime onderhandelingen tussen het Vaticaan en Peking, omdat de katholieken in China, zelfs degenen die betrokken zijn geweest bij een comité dat het onderhandelingsproces in de gaten hield, niet op de hoogte zijn van wat er wordt besproken tussen de partijen. (KN/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.