fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan: kardinalen lopen rood aan over plannen voor McDonald’s bij Sint-Pietersplein

KN Redactie 17 oktober 2016
image
De beroemde McDonald's mascotte: clown Ronald McDonald. (Foto: AP)

In het Vaticaan is bij diverse kardinalen verontwaardiging over de plannen voor het vestigen van een McDonald’s bij het Sint-Pietersplein.

De Amerikaanse fastfoodketen heeft een deal gesloten met de APSA, de afdeling binnen het Vaticaan die verantwoordelijk is voor het beheer van de eigendommen van de Heilige Stoel, voor het vestigen van een restaurant in een gebouw bij het Sint-Pietersplein. Er zou een maandelijkse huurprijs van € 30.000 zijn afgesproken, melden diverse internationale media.

‘Controversieel en pervers’

Boven het gebouw van 538 vierkante meter wonen zeven kardinalen. Een van deze kardinalen heeft een brief geschreven naar paus Franciscus met de vraag om de vestiging van een McDonald’s in het gebouw tegen te houden.  

Hoewel kardinaal Elio Sgreccia niet boven het gebouw woont, noemt hij de beslissing voor het vestigen van het fastfoodrestaurant “controversieel en pervers”. Dat zei hij afgelopen zaterdag in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

Identiteit en veiligheid

Volgens Sgreccia toont de vestiging van de McDonald’s bij het Sint-Pietersplein “geenszins respect voor de architectonische tradities van een van de meest karakteristieke pleinen die uitkijkt op de colonnade van de Sint-Pieter”. Kardinaal Sgreccia zou liever zien dat het gebouw gebruikt zou worden voor hulp aan behoeftigen.

Ook het hoofd van de commissie voor de bescherming van Borgo, de historische wijk rond het Vaticaan waar veel kardinalen wonen, heeft bezwaar tegen de vestiging van het fastfoodrestaurant in het gebouw. Volgens Moreno Prosperi is de identiteit van het gebied in de afgelopen jaren “verloren gegaan”, als gevolg van de toename van illegale souvenirkraampjes en marktkramen. Daarnaast brengt de toename van mensen in het gebied door het fastfoodrestaurant extra veiligheidsrisico’s met zich mee, aldus de leden van de commissie, meldt AFP.

Voet bij stuk

Kardinaal Domenico Calcagno, hoofd van de APSA, houdt voet bij stuk, liet hij aan La Repubblica weten. Hij is niet van plan om de rechtsgeldige overeenkomst met McDonald’s te herzien. Kardinaal Calcagno ziet niets negatiefs of schandaligs in deze deal, zei hij tegen AFP.

APSA

De APSA is de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel. Het dicasterie is belast met het beheer van de eigen goederen van de Heilige Stoel, zodanig dat ze ten goede komen aan het functioneren van de Romeinse Curie. De APSA is in 1967 door paus Paulus VI opgericht.

De APSA kende lange tijd twee afdelingen: de Gewone Afdeling, die verantwoordelijk is voor het economisch beheer over goederen, zodanig dat de andere dicasterieën van de Curie voorzien worden van middelen, en de Buitengewone Afdeling, die de bijzondere roerende goederen van de Heilige Stoel beheerde, alsmede de fondsen die voortvloeien uit de Lateraanse Verdragen uit 1929.

In 2014 werd met een wijziging van de apostolische constitutie Pastor Bonus de Gewone Afdeling losgemaakt van de APSA en ondergebracht bij het Secretariaat voor de Economie