<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan maant tot matigen oorlogsretoriek

KN Redactie 26 september 2017
image
Foto: AP

De Vaticaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, aartsbisschop Paul Richard Gallagher, heeft alle landen opgeroepen tot diplomatie en dialoog.

Hij sprak maandag bij de Algemene Vergadering in New York.

‘Het gevaar is acuut’

Hij citeerde het dramatische appel van paus Pius XII (1939-1958) enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. “Het gevaar is acuut, maar er is nog tijd. Met de vrede is niets verloren. Met de oorlog is alles verloren. Mogen de mensen terugkeren tot wederzijds begrip en de onderhandelingen hervatten.”

Conflict VS Noord-Korea

Gallagher zei onder meer dat “de grootste landen, en zij die een sterke traditie hebben van respect voor de mensenrechten, de eerste zouden moeten zijn, die grootmoedige initiatieven voor de vrede nemen.” “Alle diplomatieke en politieke wegen tot bemiddeling moeten worden ingezet om het onuitsprekelijke te verhinderen.” Het is duidelijk dat hij doelde op het oplopend conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, maar hij noemde beide landen niet.

‘Oorlogsverklaring’

De Noordkoreaanse minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho zei dat de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump van afgelopen weekeinde gelijkstaan aan een oorlogsverklaring. Hij zei dat zijn land zich het recht voorbehoudt om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen indien zij het luchtruim schenden. (KN/KNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.