Tussen het christendom en de islam zijn wezenlijk meer verbindende elementen dan verschillen.
Het memorandum is het resultaat van een tweedaagse conferentie van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog en de Jordaanse denktank Royal Institute for Interfaith Studies. De overeenkomsten in geloof en waarden bieden een “solide basis voor vreedzaam en vruchtbaar samenleven”, aldus de slotverklaring. Dat geldt ook voor mensen die geen religie hebben.
Acht katholieke en zes islamitische deskundigen spraken twee dagen over de “gemeenschappelijke waarden in samenleving en politiek”. De gesprekken werden geleid door kardinaal Jean-Louis Tauran en prins Hassan bin Talal, oprichter van de in Amman gevestigde denktank. Tauran is voorzitter van de pauselijke raad en was jarenlang de Vaticaanse minister van buitenlandse zaken.
De deelnemers werden zaterdag door paus Franciscus in audiëntie ontvangen.
Volgens de gemeenschappelijke verklaring kunnen islam en christendom bijdragen aan een humanere en beschaafdere wereld wanneer de gelovigen hun godsdienstige principes en naastenliefde beoefenen.
Christenen en moslims geloven in een door God geschapen menselijke waardigheid met onvervreemdbare rechten die door het recht beschermd moeten worden.
De deelnemers onderstreepten dat iedere mens in nood geholpen dienen te worden ongeacht hun etniciteit, religie of cultuur. In geen geval mag humanitaire hulp een middel zijn om andersgelovenden te bekeren.
Beide godsdiensten zien het grote belang jongeren op te voeden tot burgers die culturele verscheidenheid respecteren, verantwoord omgaan met de natuur en conflicten oplossen op basis van het recht.
Paus Franciscus liep woensdag op de conferentie vooruit toen hij opriep op de wederzijdse toenadering van beide godsdiensten. “Wij hebben een gemeenschappelijke vader. Wij zijn broeders”, aldus de paus tijdens een ontmoeting met de deelnemers. Op basis van de dialoog kan vriendschap ontstaan. “Dat kan ieder kind. Waarom doen wij dat niet ook?”
Het in 1994 opgerichte Royal Institute for Interfaith Studies initieerde in 2007 het initiatief A Common Word om met de christelijke Kerken in dialoog te gaan. Het was een reactie van 138 islamitische geleerden op de vragen die paus Benedictus XVI in zijn Regensburger rede aan de islam had gesteld. (KN/KNA)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.