<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaan noemt misbruik VS ‘misdadig’

KN Redactie 17 augustus 2018
image
Paus Franciscus met woordvoerder Greg Burke (Foto: CNS/Paul Haring)

Seksueel misbruik zoals beschreven in een deze week verschenen Amerikaanse onderzoek, is “misdadig en moreel verwerpelijk”.

Burke benadrukt dat “degenen die hebben geleden” bij de paus op de eerste plaats staan. “De Kerk wil naar hen luisteren om deze tragische verschrikkingen uit te roeien die de levens van onschuldigen vernietigt.”

Grand Jury-rapport Pennsylvania

Het Vaticaan reageert daarmee op het bijna negenhonderd pagina’s tellende Grand Jury-rapport dat dinsdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania is gepubliceerd. Het beschrijft in soms gruwelijke details hoe de afgelopen zeventig jaar ruim driehonderd priesters in zes bisdommen meer dan duizend kinderen seksueel hebben misbruikt. Bovendien werd misbruik stelselmatig toegedekt.
“Deze daden zijn verraad van vertrouwen en hebben slachtoffers beroofd van hun waardigheid en hun geloof. De Kerk moet harde lessen trekken uit haar verleden en zowel de misbruikplegers als degenen die het misbruik hebben laten gebeuren moeten verantwoording afleggen”, aldus Burke.

Waakzaamheid op alle niveaus

Hij herhaalde dat de Heilige Stoel seksueel misbruik van minderjarigen “ondubbelzinnig veroordeelt” en “blijvende hervormingen en waakzaamheid aanmoedigt op alle niveaus van de Kerk”. Zowel minderjarigen als kwetsbare volwassenen moeten worden beschermd.
Het Vaticaan benadrukt ook dat bisdommen zich aan de wet dienen te houden, waaronder de verplichting misbruik van minderjarigen te rapporteren.
De Amerikaanse bisschoppen liggen zwaar onder vuur door het voor hen vernietigende rapport. Het toont onder meer aan dat sinds in 2002 de schandalen losbarstten, er geen systematisch intern onderzoek heeft plaatsgevonden om daders en slachtoffers op te sporen.

De zaak McCarrick

In juli kwamen de bisschoppen al in zwaar weer terecht door misbruikonthullingen over emeritus-aartsbisschop Theodore McCarrick (88). Die zou decennialang op grote schaal seminaristen en jonge priesters hebben misbruikt. Ondanks dat dit bij de kerkelijke autoriteiten onder de aandacht was gebracht maakte hij toch een glanzende kerkelijke carrière. Vanwege de onthullingen heeft McCarrick afstand moeten doen van zijn titel en waardigheden als kardinaal.
Zijn opvolger als aartsbisschop van Washington, kardinaal Donald Wuerl, deed zijn uiterste best om te ontkennen dat hij van iets wist. Ook probeerde hij zijn blazoen op het gebied van seksueel misbruik op te poetsen. Uit het Grand Jury-rapport komt echter een gemengd oordeel over Wuerl naar voren uit de tijd dat hij bisschop van Pittsburg was. In reactie daarop werden verschonende verklaringen op de site van het aartsbisdom Washington verwijderd.

Onderzoek

Aanvankelijke voorstellen van de Amerikaanse bisschoppen om naar aanleiding van de zaak McCarrick zelf onderzoek te doen, stuitten bij de publieke opinie op hoongelach. Die eist onafhankelijk onderzoek en kreeg daarin steun van verschillende individuele bisschoppen. Daarop werd voorgesteld bij het onderzoek ook leken te betrekken.
De zeer populaire hulpbisschop van Los Angeles, Robert Barron, wees erop dat bisschoppen geen jurisdictie hebben om collega’s disciplinair aan te pakken. Die macht heeft alleen de paus. Volgens Barron zouden de bisschoppen de paus moeten vragen een onderzoeksteam te formeren met daarin katholieke leken “met ervaring in forensisch onderzoek” en met de bevoegdheid alle archieven in te zien.
Inmiddels hebben de Amerikaanse bisschoppen de paus gevraagd om een visitatie in te stellen, een onderzoek naar hoe het rond McCarrick zo ver heeft kunnen komen. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.