<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaan zet drie Salvadoraanse priesters uit ambt wegens misbruik

KN Redactie 21 december 2016
image
De kathedraal van San Salvador. (Foto: wikipedia.org - CCBY guanacosonline.org)

Het Vaticaan heeft drie priesters van het aartsbisdom San Salvador uit het priesterambt gezet vanwege seksueel misbruik.

Onder hen is een 78-jarige priester die een naaste medewerker was van mgr. Oscar Romero (1917-1980), de in 2015 zalig verklaarde aartsbisschop van San Salvador. Dat meldt de Vaticaanse krant Osservatore Romano.

Vicaris-generaal

Jesus Delgado was vicaris-generaal van het aartsbisdom en perschef van de Kerk in El Salvador. Voorheen werkte hij als secretaris van mgr. Romero. Als diens biograaf was hij ook bij de zaligverklaring betrokken.

De terugzetting tot de lekenstand is de zwaarste straf die de katholieke Kerk geestelijken kan opleggen.

‘Verlies van alle priesterlijke voorrechten’

De drie geestelijken zijn schuldig bevonden en moeten daarom het “omvattende en definitieve verlies van alle priesterlijke voorrechten” dragen, citeert de Osservatore uit een verklaring van de huidige aartsbisschop, mgr. Jose Luis Escobar Alas. De slachtoffers van de drie zijn van het besluit van het Vaticaan op de hoogte gesteld.

November 2015 geschorst

Delgado werd in november 2015 geschorst als vicaris-generaal nadat hij ervan was beschuldigd jarenlang een meisje misbruikt te hebben. Volgens mediaberichten bekende hij destijds al. Omdat de zaak verjaard was, hangen hem geen strafrechtelijke gevolgen boven het hoofd.

Kort daarop werd ook een tweede geestelijke geschorst, en beschuldigde een vrouw een derde priester ervan zich aan haar te hebben vergrepen en bij haar een kind verwekt te hebben.

Zero tolerance

Mgr. Escobar kondigde destijds een zero tolerance-beleid af en liet meldpunten voor misbruikslachtoffers oprichten.

Zelf werd hij geconfronteerd met de beschuldiging een misbruikslachtoffer zwijggeld te hebben betaald.

De aartsbisschop noemde dat volgens Salvadoraanse media een “leugen”. Hij verklaarde dat de vrouw hem om hulp voor de studie van haar zoon had gevraagd. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.