fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Vaticaans diplomaat: tweestatenoplossing Israël-Palestina in gevaar

KN Redactie 20 april 2016
image

De Vaticaanse vertegenwoordiger bij de VN heeft maandag op een bijeenkomst verklaard dat “de tweestatenoplossing tussen Israël en Palestina gevaar loopt te mislukken”.

Volgens aartsbisschop Bernardito Auza is het gevaar acuut “omdat vredesbesprekingen vastlopen en ophitsende retoriek, terreurdaden, en eenzijdige acties de pogingen torpederen om een proces van betekenisvolle dialoog en compromis te herstellen.” Hij herinnerde de vergadering eraan dat de Heilige Stoel de tweestatenoplossing ziet als “de beste mogelijkheid van een vredesregeling”.

Kwaadaardige spelers

Aartsbisschop Auza drong er bij wereldleiders op aan special aandacht te geven aan de situatie in Libanon, waar vluchtelingen nu al een vierde van de bevolking uitmaken, en een presidentsverkiezing al twee jaar is verhinderd in een tijd dat dit land en de hele regio bedreigd worden door “regionale instabiliteit en de toename van kwaadaardige, niet-statelijke spelers”.

Misbruik van religie

De aartsbisschop benadrukte dat militaire actie op zichzelf niet adequaat is om de dreiging van terrorisme af te slaan. De wortels moeten ook worden aangepakt, zei hij, en religieuze leiders moeten een belangrijke rol op zich nemen door het misbruik van religie in dienst van geweld aan de kaak te stellen.

Gediscrimineerd

De aartsbisschop besloot met een pleidooi bij de internationale gemeenschap “de schreeuwen van de belaagde gemeenschappen van christenen en andere etnische en religieuze minderheden in het Midden Oosten te horen, die gediscrimineerd worden, vervolgd, afgeslacht, in brand gestoken of verdronken, omdat ze niet de ideologische of religieuze opvattingen van hun vervolgers delen.” (KN/Catholic Culture)