<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticanist verontschuldigt zich voor ‘misleidende’ berichtgeving

KN Redactie 9 februari 2017
image
Edward Pentin (Foto: edwardpentin.co.uk)

De bekende Britse Vaticanist Edward Pentin heeft zich deze week via twitter verontschuldigd voor een “oncorrecte en misleidende vertaling” van de woorden van paus Franciscus.

Pentin had zondag getwitterd dat paus Franciscus in zijn angelustoespraak ter ondersteuning van de Italiaanse Dag voor het Leven niet het woord ‘abortus’ had gebruikt, maar het eufemisme ‘zwangerschapsonderbreking’.

‘Ieder leven is heilig’

In zijn toespraak, waarin de paus zich volledig achter de Dag voor het Leven schaarde, zei deze letterlijk: “Ieder leven is heilig. Laat ons samen bidden voor die kinderen die het gevaar van zwangerschapsonderbreking (d’interruzione della gravidanza) lopen en voor diegenen die het einde van het leven naderen.”
Pentin maakte een dag later zijn excuses. “’Interruzione della gravidanza’ betekent gewoonlijk beëindiging van een zwangerschap. Mijn excuses voor mijn incorrecte en misleidende vertaling”, twitterde hij.

Ongelukkige verspreking

In reacties op Pentins excuses wordt er op gewezen dat het om een ongelukkige verspreking van de paus gaat. In zijn encycliek Evangelium Vitae (1995) waarschuwde paus Johannes Paulus II nadrukkelijk voor ambigu taalgebruik rond abortus. Daarbij gaat het om wijdverbreide termen “zoals ‘zwangerschapsonderbreking’, die ertoe neigen de ware aard van abortus te verbergen en zijn zwaarte af te zwakken in de publieke opinie (nr. 58)”, aldus de Poolse paus. In de officiële Italiaanse versie van diens encycliek wordt voor de term ‘zwangerschapsonderbreking’ eveneens de term ‘interruzione della gravidanza’ gebruikt.
De verspreking maakt pijnlijk duidelijk hoezeer het “dubbelzinnige” taalgebruik, waarvoor Johannes Paulus II waarschuwde, ingeburgerd is geraakt. Paus Franciscus heeft zich herhaaldelijk tegen abortus uitgesproken. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.