<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vermoedelijk oudste zuster ter wereld (110) overleden

KN Redactie 23 februari 2017
image
Zuster Marie Bernadette overleed op 110-jarige leeftijd. (Screenshot: Facebook.com - dominicainsbordeaux)

De Franse dominicanes Marie Bernadette is vorige week op 110-jarige leeftijd overleden. De vermoedelijk oudste religieuze ter wereld bracht bijna negentig jaar van haar leven door in een klooster.

Zuster Marie Bernadette werd in 1907 geboren in een klein dorp in Zuid-Frankrijk. Haar ouders noemden haar Grâcieuze en kregen in totaal twaalf kinderen. Drie zussen van de dominicanes kozen ook voor het godgewijde leven.

Rozenkrans

Marie Bernadette maakte tijdens haar leven maar liefst tien pauzen mee. “Ze bidt heel veel voor de paus, voor roepingen en voor onze orde”, vertelde priorin Véronique vorig jaar in de Franse krant La Croix.

De overste zei dat toen Marie Bernadette geen lichamelijke werkzaamheden meer kon uitvoeren, de zuster rozenkransen maakte. “Toen dit niet meer lukte, bad ze de rozenkrans de hele dag, in het Frans, Latijn en Baskisch”, aldus de priorin.

110e verjaardag

Kort voor haar overlijden op 13 februari vierde Marie Bernadette op 5 januari haar 110e verjaardag, onder grote belangstelling van de wereldpers. Ze stierf in het klooster van Dax, in het zuidwesten van Frankrijk.

Volgens haar medezusters zou Marie Bernadette in april de negentigste verjaardag van haar religieuze professie vieren, een unieke gebeurtenis die door de overste als “een record” werd omschreven.

Inspiratiebron

Moeder overste zei verder dat zuster Marie Bernadette een waar cadeau was voor het klooster en voor de orde. Ze was een levend getuigenis van het monastieke leven en een inspiratiebron voor de andere zusters.

De internationale website van de dominicanen meldde naar aanleiding van haar 110e verjaardag dat zuster Marie Bernadette, “ondanks haar hoge leeftijd nog altijd stevig vasthield aan haar gebedsleven en bad voor de orde en voor de wereld”.

Nieuwe oudste zuster

Na haar dood mag nu de Italiaanse Candida Bellotti zich de oudste religieuze ter wereld noemen. Op 20 februari werd de zuster van de Orde van de Camillianen 110 jaar oud. (AlfayOmega)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.