fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Vermoord een priester en wij vormen er duizend’

KN Redactie 24 augustus 2016
image
Op dit kaartje is aangegeven waar nieuwe priesters worden opgeleid met behulp van de campagne van Kerk in Nood Italië (Beeld: Kerk in Nood)

“Vermoord een priester, en wij vormen er duizend.” Het is het concrete antwoord van de Italiaanse tak van hulporganisatie Kerk in Nood na de moord op de Franse priester Jacques Hamel.

De 85-jarige priester werd op 26 juli vermoord door twee moslimterroristen toen hij de Mis vierde in de parochiekerk van het Normandische Saint-Etienne-du-Rouvray.

Martelaar

Hamel mag beschouwd worden als martelaar, zei Alessandro Montaduro, directeur van de Italiaanse tak van Kerk in Nood in een interview met La Nuova Bussola Quotidiana.

De organisatie wilde een concreet antwoord geven op het afschuwelijke geweld in Frankrijk, zo vertelde Montaduro. “Wij hebben geantwoord op het martelaarschap van pastoor Jacques met de vorming van duizend nieuwe priesters in heel de wereld.”

Nieuwe kans

Kerk in Nood deed dat door middel van een campagne waarmee “honderdduizenden euro’s werden opgehaald” in nagedachtenis aan de Franse priester. Zo vormt zijn dood een nieuwe kans voor veel jonge mannen.

In gebieden waar grote armoede heerst en plekken waar christenvervolging plaatsvindt, zouden veel jonge mannen priester willen worden, maar het komt vaak voor dat seminaries op die plekken niet alle studenten kunnen aannemen, omdat ze niet over voldoende middelen beschikken.

Een jaar studie

Met het opgehaalde geld is Kerk in Nood Italië nu in staat “om een jaar studie voor duizend nieuwe priesters in heel de wereld te garanderen”. Onder meer in Bosnië, Roemenië, Colombia, Cuba, Nigeria, India, Angola en Madagascar worden met het geld priesters opgeleid. In totaal worden zo 21 bisdommen overal ter wereld ondersteund.

Christenvervolging

“Er wordt er een vermoord en we vormen er duizend”, zei de Italiaanse directeur op de Meeting voor de Vriendschap onder de Volkeren in de Italiaanse badplaats Rimini.

Op het jaarlijks terugkerende evenement van de beweging Comunione e Liberazione vroeg Kerk in Nood Italië met een grote tentoonstelling de afgelopen week aandacht voor christenvervolging overal ter wereld. Want de plaatsen waar christenen vervolgd worden en waar recent aanslagen werden gepleegd, zegt Montaduro, “zouden plaatsen waar ook ter wereld kunnen zijn”. (KN)