fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vietnam: katholieken ontketenen massaal milieuprotest

KN Redactie 6 oktober 2016
image
Viskwekers zijn massaal getroffen door de vervuiling. (Foto: vietnamnet)

Katholieke gelovigen in de Vietnamese stad Ky Anh hebben maandag een spontaan massaprotest ontketend tegen een Taiwanese fabrikant.

Maandag trokken zo’n duizend gelovigen van de Yen Dongkerk naar het nabijgelegen hoofdkantoor van de Formosa Plastic Group waar zij een sit in hielden. Duizenden anderen, katholieken en niet-katholieken, sloten zich aan bij de demonstratie. Het aantal deelnemers aan het protest wordt op meer dan 18.000 geschat.

Afvallozingen

De demonstranten eisten onmiddellijk stopzetting van de afvallozingen door Formosa Plastics in de rivier de Quyen. Ook eisten zij passende compensatie voor de duizenden vissers, viskwekers en boeren die ernstig gedupeerd zijn door de gevolgen van de lozingen.

Talloze gedupeerden

In april werd de regio rond de rivier en het kustgebied rond de riviermonding opgeschrikt door massale vissterfte. De oorzaak bleek een afvallozing door een staalfabriek van het concern. Meer dan 200.000 mensen raakten gedupeerd, aldus AsiaNews.

Overheid

Ook de overheid heeft niets gedaan om de 40.000 getroffen vissers en de duizenden mesnen die werkzaam zijn in de visindustrie te compenseren.

Katholieke Kerk voorop

De katholieke Kerk loopt voorop in de kritiek op de regering die talmt met het onderzoek en haar burgers in de steek laat. Wel heeft zij eerdere vreedzame demonstraties met geweld uiteen laten jagen.

Politie trekt zich terug

Direct na het begin van het protest vormde de politie een beschermend cordon rond het hoofdkantoor. Maar toen zich steeds meer mensen bij de demonstratie aansloten trok de politie zich terug.

Nieuwe acties

Gesterkt door deze overwinning kondigden demonstranten nieuwe acties aan als het Taiwanese bedrijf doof blijft voor de protesten.
Anderen willen dat het concern uit Vietnam verdwijnt. “Wij doen dit om ons volk te beschermen en voor de toekomst van onze kinderen.”

Boete

De Vietnamese regering, die een contract voor 70 jaar heeft gesloten met de Formosa Group, heeft het bedrijf een boete van omgerekend 448 miljoen euro opgelegd.
Duizenden mensen hebben protestbrieven naar het parlement gestuurd maar hebben nooit enig antwoord gekregen.