fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vlaamse start petitie tegen het nieuwe Onze Vader

KN Redactie 3 januari 2017
image
Screenshot van de website www.petitions24.com waar de petitie tegen het nieuwe Onze Vader te vinden is

De Vlaamse Magda De Ley is op eigen initiatief een petitie gestart tegen de nieuwe versie van het Onze Vader. Het is “een echte blunder”.

Het nieuwe Onze Vader werd op de eerste zondag van de Advent, 27 november, ingevoerd in Nederland en België.

Blunder

Op 3 december startte Magda De Ley uit het Belgische Schilde, vlakbij Antwerpen, haar petitie op internet omdat ze zich niet kan vinden in de nieuwe versie van het gebed. “Ik ben daarmee gestart, omdat ik het onmogelijk vind”, vertelt de Vlaamse telefonisch aan Katholiek Nieuwsblad. “Het is een echte blunder.”

Bekoring of beproeving

Ze heeft vooral problemen met het vervangen van het woord bekoring door beproeving. “Voor ons christenen heeft het woord beproeving een heel andere betekenis dan bekoring. Beproeving, dat maken wij allemaal mee. Dat zijn ziektes of het verliezen van een job of zulke toestanden. Zaken waar we niets aan kunnen doen, wat ons overkomt.”

“Bekoring dat is het wel of niet toegeven aan het kwade, dus eigenlijk een persoonlijke beslissing die men als mens neemt tussen iets dat slecht is of iets dat goed is. Dat is een groot verschil.” Om die reden, legt De Ley uit, “kunnen we ook niet aanvaarden dat we zouden bidden om ons niet te beproeven, want beproeven is eigenlijk wat ons dichter tot God brengt”.

Signaal

Ze hoopt zoveel mensen te bereiken, zowel in Vlaanderen als in Nederland, om daarmee een signaal af te geven, want “het is het allerbelangrijkste gebed dat we hebben”. “Ik wil dat de bisschoppen en priesters weten dat de leken ook in staat zijn om zelf na te denken en te beseffen wat juist is en wat niet. Christus vraagt dat ook van ons.”

Dinsdagochtend hadden 235 mensen hun handtekening onder de petitie gezet, waaronder ook “heel wat mensen uit Nederland”. “Je merkt heel goed dat er zowel in Vlaanderen als in Nederland heel wat mensen zijn die er niet over te spreken zijn”, zegt De Ley.

Opkomen voor de waarheid

“Er zijn ook mensen die zeggen: wij moeten aanvaarden hetgeen wat hogerop wordt beslist” vertelt ze. Maar “er is ook nog een geloofsverdediging, die bestaat er niet voor niets. Wij hebben de plicht om er op te wijzen als er iets echt niet kan. Dit is niet juist, dit is niet de waarheid die verkondigd wordt. Laat uw stem horen!”, roept ze medegelovigen dan ook op. “Kom op voor de waarheid.”

De petitie ‘NEEN! Tegen beproeving in het Onze Vader’ is te vinden op de website www.petitions24.com. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.