fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Volgende WJD in Panama

KN Redactie 31 juli 2016
image

Het gerucht ging al in juni rond en nu is het zeker: de volgende Wereldjongerendagen zijn in 2019 in Panama.

Dat maakte paus Franciscus zojuist bekend aan het einde van de slotmis op het Campus Misericordiae in Krakau.

WJD 2019

“De Voorzienigheid van God gaat ons altijd vooruit. Bedenkt dat Hij al besloten heeft wat de volgende etappe van deze grote pelgrimage, gestart in 1985 door St.-Johannes Paulus II, zal zijn!”

Daarom, zei de paus, “kondig ik jullie met vreugde aan dat de volgende Wereldjongerendagen – na de twee op diocesaan niveau – in 2019 zullen zijn in Panama.”

Azië of Afrika

Dat de volgende editie van de WJD niet in Europa zouden plaatsvinden, was al zeker. Traditionieel vinden de Wereldjongerendagen namelijk om en om in Europa en daarbuiten plaats. Aangezien het dit keer in Krakau is, moest de keuze wel op een niet-Europees land zijn gevallen.

Toch gokten de meeste mensen op een volgende editie in Azië of Afrika. Dat laatste continent was nog nooit gastheer van het jongerenevenement. In Azië vonden in 1994 de WJD op de Filipijnen plaats. Nog nooit waren er zoveel pelgrims als daar in Manila, 4 miljoen.

Geruchten

Dat het toch Panama wordt, werd vanochtend vroeg al duidelijk toen de president van het land, Juan Carlos Varela, met zijn vrouw op het veld werd gespot. Het was toen alleen nog wachten op de officiële aankondiging van de paus.

Daarmee werd het gerucht bevestigd dat al begin juni rondging. Destijds liet president Varela nog weten dat hij nog geen officiële bevestiging vanuit het Vaticaan had ontvangen, “noch vanuit de Kerk van Panama”. Wel zei hij toen al dat een eventuele WJD “een grote zegen zal zijn” voor het land “en voor Centraal-Amerika” en dat het land “de deuren open houdt” voor de vele WJD-pelgrims.

Miljoenen mensen

Het Midden-Amerikaanse land waar 85% van de ruim 3,5 miljoen inwoners katholiek is, mag in 2019 miljoenen pelgrims van over de hele wereld ontvangen in de hoofstad Panama-Stad.

Het inwoneraantal van de hoofdstad – ruim een miljoen – zou tijdens de WJD in 2019 zo maar meer dan kunnen verdubbelen. In Krakau waren dit weekend 1,6 miljoen mensen bij de avondwake op zaterdagavond en zeker 2 miljoen bij de slotmis vanochtend.(KN)