fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Voor het eerst wordt een Zweed kardinaal

KN Redactie 21 mei 2017
image
Mgr. Anders Arborelius. (Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons ccby)

Voor het eerst in de geschiedenis van de katholieke Kerk wordt een Zweed tot kardinaal verheven.

Nooit eerder heeft een Zweed de kardinaalshoed toebedeeld gekregen.

Periferie van de Kerk

Met de benoeming van de 67-jarige Arborelius zet de paus zijn lijn voort om nieuwe kardinalen vooral uit de “periferie van de Kerk” te kiezen. De andere vier zijn afkomstig uit Mali, Barcelona, Laos en El Salvador.
Het katholieke bisdom van Stockholm heeft officieel 116.000 leden, maar dat zijn er waarschijnlijk in werkelijkheid rond 150.000. De toename is vooral te danken aan immigranten, met name Polen. Tot het jaar 2000 was de Evangelisch-Lutherse Kerk staatskerk, waardoor elke Zweed automatisch bij geboorte Luthers was.

Bekeerling

Anders Arborelius werd trad op 20-jarige leeftijd toe tot de katholieke kerk en werd lid van de Karmelietenorde. In 1979 werd hij priester gewijd en in 1998 volgde zijn benoeming tot bisschop van Stockholm. Dat heeft een oppervlakte van bijna 450.000 vierkante kilometer.

Vijf nieuwe kardinalen

Naast bisschop Arborelius worden nog vier anderen kardinaal gecreëerd. Het gaat om aartsbischop Jean Zerbo van de Malinese hoofdstad Bamako, aartsbisschop Juan José Omella Omella, Louis-Marie Ling Mangkhanekoun, apostolisch vicaris van Pakse (Laos) en hulpbisschop Gregorio Rosa Chavez van San Salvador. Zij zullen op 28 juni officieel tot het kardinalaat worden verheven.(KN/KNA)