fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS leveren verdachte ‘jezuïetenmoord’ uit

KN Redactie 30 november 2017
image
De acht vermoordden. (Foto: southernjesuits)

De VS hebben een voormalige Salvadoraanse onderminister uitgeleverd aan Spanje die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op zes jezuïeten en twee leken in 1989.

Met de uitlevering komt een einde aan een negen jaar durende juridische strijd. Inocente Orlando Montano was ten tijde van de moordpartij onderminister van defensie en openbare veiligheid in El Salvador.
Spanje heeft om uitlevering gevraagd nadat het Spaanse Hof hem in 2009 aanklaagde wegens moord en terreur.

Spaanse nationaliteit

Op 16 november 1989 vielen in de VS getrainde Salvadoraanse commando’s de Universiteit van de jezuïeten in El Salvador aan en vermoordden in koelen bloede zes jezuïeten, hun kokkin en haar 15-jarige dochter. Omdat vijf van de religieuzen de Spaanse nationaliteit hadden heeft Spanje de VS om uitlevering van de daar woonachtige Montano gevraagd. El Salvador weigert op grond van een amnestiewet om beschuldigden uit die tijd uit te leveren. Spanje heeft tegen in totaal twintig verdachten internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Bevel tot moord

Montano vestigde zich in 2002 in de VS, maar loog over zijn achtergrond, waarvoor hij een straf heeft uitgezeten. De politicus was onder meer verantwoordelijk voor de radiozender die de jezuïeten al langer bedreigde en was ook aanwezig bij een stafvergadering waarin het bevel gegeven werd de paters te vermoorden. Het belangrijkste doelwit was de rector van de universiteit, pater Ignacio Ellacuría. De jezuïet was een van de belangrijkste onderhandelaars in de vredesbesprekingen tussen het militaire regime en de linkse bevrijdingsbeweging FMLN.

Heropening

Naar aanleiding van de uitlevering heeft het universiteitsbestuur de Salvadoraanse overheid gevraagd de zaak te heropenen. Dat zou ook vervolging betekenen van de toenmalige president, Alfredo Cristiani. (KN)