fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: Groot aantal bisschoppen wil onafhankelijk onderzoek

KN Redactie 25 oktober 2018
image
De Amerikaanse bisschoppen vroegen paus Franciscus in september vergeefs om een Vaticaans onderzoek naar de zaak McCarrick. (Foto: CNS/Vaticaanse Media)

Bijna de helft van de Amerikaanse bisschoppen is voor een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop met misbruikschandalen is omgegaan.

Dat blijkt uit de website churchtransparancy.com. Het gaat om een initiatief van een “bekeerling uit Texas”. Naar aanleiding van de zaak McCarrick en het Pennsylvaniarapport registreert de website welke bisschoppen voor of tegen nader onderzoek zijn.

85 voor onderzoek

Na de schokkende onthullingen van afgelopen zomer en het gebleken en vermeende toedekken door bisschoppen klinkt de roep om onafhankelijk onderzoek. Die wens is ook geuit door 85 van de 190 bisschoppen. Van hen hebben er 42 expliciet verklaard dat ook de recente beschuldigingen van aartsbisschop Viganò moeten worden onderzocht.

Rome was op de hoogte

Volgens de oud-nuntius in Washington was het Vaticaan al jaren gedetailleerd op de hoogte van het seksueel wangedrag van de ex-kardinaal. Ook in de VS zelf zou zijn gedrag vanaf de jaren ’70 in kerkelijke kring bekend zijn geweest. Afgelopen zomer werd bekend dat hij zich in die jaren zou hebben vergrepen aan twee minderjarigen.

5 tegen onderzoek

70 bisschoppen hebben zich wel uitgesproken over de misbruikschandalen, maar zonder aan te dringen op onderzoek. 30 hebben zich er helemaal niet over uitgelaten en 5 hebben zich tegen onderzoek uitgesproken. Het gaat daarbij onder anderen om kardinaal Donald Wuerl, die als opvolger van McCarrick zwaar onder kritiek staat. Wuerl blijft ontkennen dat hij voor deze zomer ooit kennis heeft gehad van de gedragingen van zijn voorganger. Oud-nuntius Carlo Viganò beweert dat hij meermaals met Wuerl over McCarrick gesproken heeft.

Genoemd door Viganò

Pikant is dat twee kardinalen en een bisschop die volgens Viganò hun benoeming mede aan McCarrick te danken hebben zich tegen onderzoek hebben uitgesproken: Blase Cupich van Chicago, Joseph Tobin van Newark en bisschop Robert McElroy van San Diego. Volgens Viganò is geen van drieën ooit voorgedragen voor de post die zij nu bekleden. McElroy wordt vaak genoemd als opvolger van Wuerl, die deze maand met leeftijdsontslag ging.
De vijfde tegenstander, aartsbisschop Jackels van Dubuque, heeft zich ambigu uitgelaten over de zaak. Hij houdt het erop dat de zaak onderzocht zou worden als de beschuldigingen enige geloofwaardigheid zouden hebben. (KN)