<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

VS: misbruikzaken kostten de Kerk van 2004 tot medio 2015 3 miljard dollar

KN Redactie 25 mei 2016
image
Tussen 1 juli 2014 en 30 juni 2015 waren de Amerikaanse bisdommen, eparchiën en religieuze ordes 141 miljoen dollar kwijt aan het misbruikschandaal. (Foto: Flickr.com - CCBY khrawlings)

Het misbruikschandaal heeft Amerikaanse bisdommen en religieuze ordes van 2004 tot medio 2015 iets meer dan drie miljard dollar (2,7 miljard euro) gekost.

Dat blijkt uit een overzicht van rapporten over de desbetreffende periode gemaakt door Catholic Culture. In het bedrag zijn de uitgaven in rechtszaken die voor 2004 zijn geschikt niet meegerekend.

2014-15: 141 miljoen dollar

Het meest recente rapport van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, deze week gepresenteerd, meldt dat de bisdommen en ordes tussen medio 2014 en medio 2015 ruim 141 miljoen dollar kwijt waren.

87,1 miljoen dollar ging naar schikkingen, 30,1 miljoen naar advocaten, 11,5 miljoen naar steun voor daders, 8,8 miljoen naar therapie voor slachtoffers en 3,8 miljoen naar overige kosten.

Bovendien gaven bisdommen, eparchiën (oosters-katholieke bisdommen) en religieuze ordes in 2014-15 nog eens 49 miljoen dollar uit aan maatregelen ter bescherming van kinderen. Dat was een toename van 70% ten opzichte van de twaalf maanden daarvoor.

‘903 beschuldigingen’

In het rapport staat dat “tussen 1 juli 2014 en 30 juni 2015 838 overlevenden van seksueel kindermisbruik door de clerus naar voren kwamen in 123 katholieke bisdommen en eparchiën met 903 beschuldigingen”.

De daden waarvan zij clerici beschuldigden zouden hebben plaats gevonden van de jaren veertig van de twintigste eeuw tot nu.

Bij 64% van de beschuldigingen ging het om priesters die al eerder van misbruik waren beschuldigd. 80% van de beschuldigingen betrof priesters die al dood, uit het pastoraat verwijderd, naar de lekenstand teruggezet of vermist zijn.

26 beschuldigingen in 2014-15

26 beschuldigingen betroffen de periode 2014-15. “Daarvan werden er zeven onderbouwd, werden er negen nog onderzocht, waren er negen niet onderbouwd of konden niet bewezen worden en werden er vier beschouwd als gedrag dat niet de drempel van misbruik haalde maar gecategoriseerd als ‘grensoverschrijdingen’”, aldus het rapport.

Niet onderbouwd of vals

Van 140 van de nieuwe beschuldigingen die bij bisdommen en eparchiën werden gedaan was op 30 juni 2015 vastgesteld dat ze niet onderbouwd of vals waren. In de periode waarover het rapport gaat, werd ook van veertig oudere beschuldingen vastgesteld dat ze niet onderbouwd of vals waren.

Van de nieuwe beschuldigingen die bij de religieuze instituten werden gedaan, werd in 39 gevallen vastgesteld dat ze niet onderbouwd of vals waren. Datzelfde gold voor acht oudere beschuldigingen.

81% van de mensen die zei misbruikt te zijn door diocesane geestelijken en 78% van de mensen die zei door religieuzen te zijn misbruikt, waren van het mannelijk geslacht. In de regel werd gemeld dat het misbruik plaatsvond in de leeftijd van 10 to 14 jaar.

Onderzoek

Het rapport bekritiseerde één bisdom en vijf andere kerkelijke structuren omdat deze niet deelnamen aan een onderzoek naar de mate waarin is voldaan aan een handvest dat de Amerikaanse bisschoppen in 2002 opstelden.

Volgens het rapport hebben het bisdom, dat van Lincoln, en vier van de vijf andere structuren gezegd dit jaar wel mee te willen doen. (CC)

Klik hier voor het hele rapport (Engels).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.