<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: senaatscomité wil onderzoek naar Planned Parenthood

KN Redactie 22 december 2016
image
(Foto: AP)

Het Justitieel Comité van de Amerikaanse Senaat wil dat de FBI en het ministerie van Justitie onderzoek instellen naar Planned Parenthood in verband met mogelijke illegale handel in weefsel van geaborteerde foetussen.

Dat meldt de Washington Times. Er zou bekeken moeten worden of er de Planned Parenthood Federation of America en drie partners van de grootste abortusaanbieder van de Verenigde Staten strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

‘Klaarblijkelijke minachting’

De voorzitter van het Comité, republikein Chuck Grassley, verstuurde hierover dinsdag een brief aan de FBI en het ministerie.

In een verklaring schreef Grassley dit soort verzoeken “niet lichtvaardig” op te nemen. “Maar, de klaarblijkelijke minachting voor de wet door deze entiteiten wordt gedreven door decennia van totaal falen door het ministerie van Justitie om die te handhaven.”

Volgens Grassley moeten alle partijen die betrokken zijn bij het bestrijden van “de handel in geaborteerde foetale lichaamsdelen voor winst” hun toewijding hieraan hernieuwen.

Obama en Trump

Volgens de Washington Times is het niet waarschijnlijk dat de regering Obama de aanbeveling zal opvolgen, maar biedt de brief de regering Trump na aantreden de mogelijkheid om vervolging tegen Planned Parenthood in te stellen.

Filmpjes Center for Medical Progress

De zaak kwam aan het licht door undercoverfilmpjes van het Center for Medical Progress. Daarin zijn hoge medewerkers van Planned Parenthood te zien die de verkoop bespreken van foetaal weefsel dat is verkregen door abortussen.

Planned Parenthood verdedigde zich door te zeggen dat het slechts om onkostenvergoedingen zou gaan en er geen sprake is van winst.

Geen rol

Volgens het Justitieel Comité hebben de filmpjes geen rol gespeeld in zijn eigen onderzoek naar de activiteiten van Planned Parenthood. (Washington Times)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.