fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wat de paus zei over vergeving vragen aan homo’s

KN Redactie 27 juni 2016
image
Paus Franciscus tijdens de persconferentie in het vliegtuig dat hem zondag terug naar Rome bracht. (Foto: AP)

Tijdens de persconferentie in het vliegtuig op de terugweg van Armenië naar Rome vroeg een verslaggeefster paus Franciscus zondag naar recente opmerkingen van kardinaal Reinhard Marx.

De Duitse kardinaal, lid van de pauselijke adviesraad K9, zei volgens The Irish Times vorige week in Dublin dat Kerk en maatschappij “sorry” zouden moeten zeggen voor het onjuist behandelen van homoseksuelen.

Tot “zeer recent”, aldus de kardinaal, waren de Kerk en de bredere maatschappij “erg negatief” over homo’s. Het was “de hele samenleving. Het was een schandaal en verschrikkelijk”.

Vraag aan paus Franciscus

Marx, zo werd de paus gevraagd na zijn Armeniëreis, “zei dat de katholieke Kerk vergeving moet vragen aan de homogemeenschap vanwege het marginaliseren van deze mensen. In de dagen na de schietpartij in Orlando zeiden velen dat de christelijke gemeenschap iets te maken had met de haat tegen deze mensen. Wat denkt u?”

‘Gerespecteerd en pastoraal begeleid’

“Ik herhaal”, antwoordde Franciscus volgens CNA, “wat de Catechismus van de Katholieke Kerk zegt: dat zij niet moeten worden gediscrimineerd, dat zij moeten worden gerespecteerd en pastoraal begeleid. Men kan veroordelen, maar niet om theologische redenen, maar om redenen van politiek gedrag… Bepaalde manifestaties zijn een beetje te aanstootgevend voor anderen, niet?”

“Maar dit zijn dingen die niets te maken hebben met het probleem”, zei de paus. “Het probleem is een persoon die een gesteldheid heeft, die goede wil heeft en die God zoekt, wie zijn wij om te oordelen? En we moeten hen goed begeleiden… dit is wat de catechismus zegt, een duidelijke catechismus.”

‘Vergeving vragen aan de homoseksuele persoon die beledigd is’

Hij ging verder: “Dan zijn er tradities in sommige landen, in sommige culturen die een verschillende mentaliteit over dit probleem. Ik denk dat de Kerk niet alleen vergeving moet vragen – zoals die ‘marxistische kardinaal’ zei (lacht) – niet alleen vergeving moet vragen aan de homoseksuele persoon die beledigd is. Maar ze moet ook vergeving vragen aan de armen, aan de vrouwen die uitgebuit zijn, aan kinderen die uitgebuit worden voor werk. Ze moet vergeving vragen omdat ze zoveel wapens gezegend heeft. De Kerk moet vergeving vragen omdat zij zich vele malen – als ik de Kerk zeg, bedoel ik christenen! De Kerk is heilig, wij zijn zondaars! – christenen moeten vergeving vragen voor het niet begeleiden van zoveel keuzes, zoveel gezinnen…

Paus Franciscus: ‘Vergeving vragen voor vele dingen’

Ook zei paus Franciscus: “Christenen moeten vergeving vragen voor vele dingen, niet alleen deze. Vergeving, niet slechts verontschuldigingen. Vergeef, Heer. Het is een woord dat we vaak vergeten. (…) Maar ook hebben wij christenen Teresa van Calcutta en vele Teresa’s van Calcutta. We hebben vele dienaren in Afrika, vele leken, vele heilige huwelijken.” (CC/IT/CNA)