<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘We besloten te blijven, om te leven of te sterven met onze armen’

KN Redactie 5 september 2016
image
Zuster Sally wordt na haar toespraak door paus Franciscus gezegend (Foto: AP)

Ondanks het gevaar dat de Zusters van Moeder Teresa liepen in Jemen, “besloten we te blijven”. Dat zei de enige zuster die de aanslag op hun klooster in het land overleefde zaterdag tegen de paus.

Bij de terroristische aanslag op hun klooster kwamen op 4 maart van dit jaar in totaal zestien mensen om het leven, waaronder vier zusters en een aantal ouderen die daar door hen werden verzorgd. Daags na de aanslag noemde paus Franciscus de zusters “de martelaren van vandaag”.

Gevaarlijke situatie

Zuster Sally, de enige zuster die de aanslag overleefde, sprak zaterdag op het jubileum voor de ‘medewerkers van barmhartigheid’ en vertelde de 40.000 aanwezigen en de paus dat ze ongeveer een jaar voor de aanslag de kans kregen om het door oorlog geteisterde Jemen te verlaten. De situatie was op dat moment kritiek, zo zei zuster Sally. “Overal beschietingen en bombardementen.”

De generaal overste van de Missionarissen van Barmhartigheid, zuster Mary Prema, bood de zusters aan te vertrekken. “Te midden van de gevaarlijke situatie”, vertelde zuster Sally, belde onze liefste zuster Prema, generaal overste, ons vanuit Calcutta en sprak met ieder van ons apart. Ze gaf ons de keuze om te blijven of er weg te gaan.”

Vrucht van gebed

Maar alle zusters in Jemen hadden “maar één antwoord”, zo zei zuster Sally. “We kozen ervoor te blijven, om te leven of te sterven met onze armen.” De zuster vertelde haar toehoorders op het Sint Pietersplein dat die keuze voortkwam uit de “vrucht van ons dagelijks gebed”. De zusters bidden dagelijks, zei ze, voor de genade om zichzelf te onderwerpen aan de wil van God.

“Met onze harten gevuld met grotere liefde en enthousiasme, smeekten we God om ons niets zijn te blijven gebruiken om de Kerk aanwezig te laten zijn in de wereld van vandaag, door de missie die ons toevertrouwd was door onze Moeder Teresa, zelfs in gevaarlijke omstandigheden.”

Terug naar Jemen

Zuster Sally heeft na de aanslag in maart nog niet kunnen terugkeren naar Jemen, maar volgens bisschop Paul Hinder, de apostolisch vicaris van Zuid-Arabië, wil ze dat wel graag.

Tegen CNA zei hij zaterdag: “Het ging twee dagen na de aanslag al weer goed met haar […]. Ze vertelde me op dat moment: ‘Bisschop, ik ben de eerste die terugkeert, zodra ik er toestemming voor krijg. Zelfs vandaag bracht ze me op de hoogte van dit verlangen: ‘Als ik terug naar Jemen kan gaan, dan doe ik dat.”

Armsten der armen

Zelf zei zuster Sally daarover: “Met behulp van het Onbevlekte Hart van Maria, de reden voor onze vreugde, blijven de armsten der armen opzoeken en brengen we hun Gods eigen liefdevolle zorg, door middel van onze nederige woorden van liefde, kleine werken van vrede, gegeven ten koste van onze levens.” (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.