fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Emeritus-paus: ‘Eenheid van de Kerk sterker dan verdeeldheid’

KN Redactie 2 juli 2019
image
Paus Franciscus begroet zijn voorganger Benedictus XVI in 2016. Foto: CNA/L’Osservatore Romano

Benedictus XVI heeft weer van zich laten horen. In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera sprak de 92-jarige emeritus-paus zich uit over het belang van de eenheid van de Kerk. “De paus is één, Franciscus”.

“De eenheid van de Kerk is altijd in gevaar”, maar “de eenheid is altijd sterker geweest dan de interne strijd en oorlogen”, zei de Benedictus XVI in gesprek met de Italiaanse journalist Massimo Franco.

Volgens de emeritus-paus is de Kerk eeuwenlang bedreigd door “oorlogen, interne conflicten, en de dreiging van een schisma”.

“Maar uiteindelijk heeft het besef dat de Kerk verenigd is en zo moet blijven, altijd de overhand gehad”, aldus de ‘gepensioneerde’ paus. “De paus is één, Franciscus”.

Cartoon

Citaten uit het korte gesprek werden op 28 juni gepubliceerd door de Italiaanse krant Corriere della Sera, die ook verschillende foto’s van Benedictus toonde. Hij woont tegenwoordig in het Mater Ecclesiae-klooster in de Vaticaanse tuinen.

De 92-jarige emeritus-paus ontmoette ook de Italiaanse cartoonist Emilio Giannelli, die hem enkele van zijn tekeningen liet zien.

Volgens Giannelli “glimlachte en lachte paus Benedictus” nadat hij hem een karikatuur van hem toonde met een grote neus. (KN/CNS/VN)