fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus geeft geld voor slachtoffers Sulawesi

KN Redactie 6 oktober 2018
image
Een ravage op Sulawesi na de aardbeving en daaropvolgende tsunami (Foto: CNS-Beawiharta via Reuters)

Paus Franciscus heeft bijna 90.000 euro geschonken voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Sulawesi.

Een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami veroorzaakten vorige week vrijdag een enorme ravage op het Indonesische eiland. Minstens 1400 mensen kwamen om het leven. Gevreesd wordt voor nog meer slachtoffers.

Noodhulp

Een week na de natuurramp zijn veel mensen nog altijd vermist. Ook zijn er talloze gewonden en zijn tienduizenden inwoners van het getroffen gebied hun huis kwijt.

De noodhulp is inmiddels op gang gekomen. Ook paus Franciscus schonk een bijdrage van 100.000 dollar (omgerekend bijna 90.000 euro) via het Vaticaanse dicasterie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling. Het geld is bedoeld voor de zoektocht naar overlevenden en voor medische zorg aan de gewonden.

Hulp hard nodig

Vanuit heel de wereld zijn reddingsteams naar het eiland gekomen om hulp te verlenen. Daaonder zijn ook verschillende caritasinstellingen, waaronder het Amerikaanse Catholic Relief Services (CRS).

CRS-medewerker Fatwa Fadillah zei tegen Catholic News Agency dat hulp heel hard nodig is. “De straten zijn weggevaagd en er is geen water of sanitaire voorzieningen voor de mensen die in de tijdelijke opvang zitten. De meeste gezinnen hebben slechts één zeil en één matje. Het is extreem warm en de meeste mensen zitten onder hun dekzeil, af te wachten”, zei ze.

Angelusgebed

Na afloop van het angelusgebed afgelopen zondag bad paus Franciscus voor “de mensen die zijn omgekomen, helaas zijn het er tallozen, voor de gewonden en voor degenen die hun huizen en banen hebben verloren”.

“Moge de Heer hen troosten en de inzet ondersteunen van degenen die proberen te helpen”, voegde hij eraan toe.