fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Rode Sint-Jan vraagt aandacht voor vervolgde christenen

KN Redactie 28 november 2018
image

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch was woensdagavond bloedrood verlicht om aandacht te vragen voor de vervolging van christenen. De wereldwijde actie werd in Nederland georganiseerd door Kerk in Nood.

Het gaat om een wereldwijde actie van de internationale hulporganisatie Kerk in Nood, al dan niet in samenwerking met andere christelijke organisaties. Eerder kleurden bekende gebouwen in Venetië rood. In Parijs werd de basiliek van Monmartre en in Barcelona de Sagrada Familia. Ook in Londen, Sydney en Washington worden kerken of andere belangrijke gebouwen verlicht in het kader van de actie #RedWednesday.

Bewustwording

De Nederlandse tak van Kerk in Nood wil met de actie onder meer bewustwording creëren over vervolging van gelovigen, vooral de minderheden. Tegelijk vormt het een oproep tot respect voor gelovigen en tot respect tussen geloofsgroepen onderling.

Daarnaast gaat het om opkomen voor geloof en vrijheid, inclusief het recht om niet te geloven.

Gebed en actie

Uit cijfers van de International Society for Human Rights in Frankfurt blijkt dat bijna 80% van de religieuze vervolging wereldwijd gericht is tegen christenen.

Kerk in Nood Nederland hoopt met de actie Nederlandse christenen meer bewust te maken van het leed van hun vervolgde geloofsgenoten wereldwijd. Ook hoopt KIN op meer solidariteit door middel van gebed en actie.

Bruggen bouwen

De initiatiefnemers willen de feiten van christenvervolging “op een eerlijke en feitelijke manier” onder de aandacht te brengen. “Dat doet geen afbreuk aan andere geloofstradities, maar benadrukt juist hoe het bouwen van bruggen en de interreligieuze dialoog een middel is om vrede tussen geloofsgroepen tot stand te brengen.”