<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘Russische’ wet brengt hulporganisaties en kerken in Georgië in gevaar

Gina Christian - OSV News 19 april 2024
image
De oproerpolitie zet een waterkanon en traangas in tijdens eerdere protesten tegen een wetsontwerp over ‘buitenlandse agenten’ in maart 2023 in Tbilisi, Georgië. Foto: OSV News - Irakli Gedenidze, Reuters

Een hernieuwd wetsvoorstel in Russische stijl tegen ‘buitenlandse agenten’, kan uiteindelijk het werk van de katholieke Kerk in Georgië belemmeren. Daarvoor waarschuwt de directeur van de plaatselijke Caritas.

“Ik maak me zorgen”, zegt Anahit Mkhoyan, uitvoerend directeur van Caritas Georgië, onderdeel van Caritas Internationalis, de wereldwijde federatie van meer dan 160 humanitaire organisaties van de katholieke Kerk.

‘Transparantie van buitenlandse invloed’

Als lokaal geregistreerde niet-gouvernementele organisatie is Caritas Georgië “de grootste maatschappelijke dienstverlener” in het land en “investeert ze ook veel in de ontwikkeling van de sociale zekerheid”, zegt ze.

Maar dat werk wordt nu bedreigd door een hernieuwde poging om de zogenoemde ‘Transparantie van buitenlandse invloed’-wet in te voeren.

Opnieuw ingediend

Het wetsvoorstel, dat vorig jaar werd opgeschort nadat het tot gewelddadige protesten had geleid, is weer van stal gehaald en opnieuw ingediend door de regerende partij Georgische Droom. Die wil een Moskou-georiënteerde koers wil varen voor het land, dat in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

“Deze wet geeft onbeperkte macht over organisaties die meer dan 20% van hun inkomsten uit andere landen ontvangen”

De tekst van het wetsvoorstel bepaalt dat organisaties, activistische groeperingen en media die meer dan 20% van hun financiering uit het buitenland ontvangen, zich bij de Georgische overheid moeten laten registreren als ‘agenten van buitenlandse invloed’.

Tweede stemronde

Ondanks felle protesten werd het ontwerp op 17 april door 83 van de 150 leden van het Georgische parlement in eerste aanleg goedgekeurd. Het voorstel gaat nu door voor een tweede lezing en stemronde door wetgevers.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ook uit de internationale politiek klinkt kritiek. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het “ernstig teleurgesteld” is over de “door het Kremlin geïnspireerde” wetgeving, waarvan de aanname “de vooruitgang van Georgië in gevaar zou kunnen brengen” op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie.

Vage formuleringen

Caritas-directeur Mkhoyan zegt dat het huidige document “hetzelfde” is als zijn voorganger – net als de protesten en de gevolgen van het wetsvoorstel.

image
Anahit Mkhoyan (rechts): “68% van onze fondsen komen uit het buitenland, maar ze komen rechtstreeks ten goede aan de armen van Georgië.” Foto: OSV News - Caritas Internationalis

“De realiteit is dat zulke wetten in veel Westerse landen bestaan”, vertelt ze. “Maar deze wet is erg vaag en kan de overheid toestemming geven om zich zonder reden met je acties te bemoeien en je zelfs te sluiten. Deze wet geeft onbeperkte macht over organisaties die meer dan 20% van hun inkomsten uit andere landen ontvangen.”

‘Ronduit ondemocratisch’

Mkhoyan meent dat de wet specifiek is ontworpen “om persbureaus, media en maatschappelijke organisaties te beïnvloeden” die zich inzetten voor “democratie, ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en mensenrechten”.

De poging om “de controle over te nemen” van dergelijke organisaties is ronduit ondemocratisch, zegt ze.

Grote sociale inzet

Waar voorstanders volgens haar geen rekening mee houden, is de grote maatschappelijke betekenis van internationaal gefinancierde organisaties. Caritas Georgië bespaart de nationale overheid heel veel geld, aldus Mkhoyan.

“Georgische mensen vechten voor hun rechten en voor hun land”

“De afgelopen drie jaar kwam 68% van onze fondsen van internationale organisaties”, zegt ze. “Maar deze gelden komen rechtstreeks ten goede aan de armen. We zorgen voor het Georgische volk, we zorgen voor de kinderen van Georgië, we zorgen voor de arme gebieden van Georgië. In feite investeren we al dit geld in het werk dat gedaan moet worden.”

‘Mond gesnoerd’

Naast praktische humanitaire hulp zal het wetsvoorstel volgens Mkhoyan ook de belangenbehartiging ernstig belemmeren. “We hebben nu een vrij krachtige stem, omdat we niet onze volledige financiering van de overheid krijgen. Daardoor kunnen we ons inzetten voor het verbeteren van sociaal beleid, voor de mensenrechtensituatie, voor de mensen die het nodig hebben.”

Als de wet tegen buitenlandse agenten van kracht wordt, “kunnen ze ons gewoon de mond snoeren en zeggen: ‘Je kunt maar beter voorzichtig zijn.’”

Gewelddadige protesten

Ook kerken zelf komen in gevaar, voegt zij eraan toe, “omdat ze veel donaties uit het buitenland ontvangen.”

Mkhoyan, zelf afkomstig uit Armenië, vertelt verder dat haar volledig Georgische staf zich heeft aangesloten bij de protesten, net als vele katholieke priesters. Die demonstraties “worden behoorlijk gewelddadig, de politie zet zelfs waterkanonnen en traangas in”, zegt zij. “Georgische mensen vechten voor hun rechten en voor hun land. Ik ben trots op onze mensen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.