<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Caritas lanceert langetermijnplan voor hulp aan Oekraïne

Justin McLellan - CNS 24 februari 2024
image
Een vrouw bezoekt met haar dochtertje het graf van haar gesneuvelde man in Lozuvatka, Oekraïne. Foto: OSV News - Alina Smutko, Reuters

Na twee jaar van noodhulp sinds de grootschalige invasie van Rusland, schakelt de Vaticaanse liefdadigheidsorganisatie Caritas Internationalis over op een langetermijnplan voor Oekraïne.

“Volgens deskundigen kan de oorlog wel tien jaar duren. We moeten klaar staan om hulp op lange termijn te bieden om de ernstige humanitaire crisis in Oekraïne aan te pakken, die uiteindelijk de hele wereldgemeenschap raakt”, zei Vyacheslav Grynevych, directeur van Caritas-Spes Oekraïne, in een verklaring van Caritas Internationalis op 23 februari.

Humanitaire hulp

Rusland lanceerde zijn grootschalige invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Sindsdien hebben de katholieke Caritas-organisaties ter plaatse humanitaire hulp verleend aan meer dan 3,8 miljoen mensen.

De hulp bestond uit voedsel en andere levensmiddelen, onderdak, gezondheid en hygiëne, geld, gezondheidszorg en psychosociale hulp, bescherming en onderwijsprogramma’s, aldus Caritas Internationalis in de verklaring.

Responsplan

De koepel van meer dan 160 Caritas-organisaties wereldwijd “bereiden een lange termijn responsplan voor ondanks de moeilijkheden en onzekerheden veroorzaakt door het langdurige conflict”.

In de verklaring wordt opgemerkt dat er in het tweede jaar van de oorlog in Oekraïne ook militaire aanvallen waren op de civiele infrastructuur, zoals de vernietiging van de Kakhovka-dam in juni, die leidde tot verwoestende overstromingen in het zuiden van Oekraïne.

6 miljoen vluchtelingen

Meer dan 6 miljoen Oekraïners zijn het land ontvlucht en ongeveer 40% van de bevolking heeft nog steeds humanitaire hulp nodig, aldus Caritas Internationalis.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.