<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Europa

Europees asielakkoord leidt tot bezorgdheid bij katholieke en andere hulporganisaties

Burkhard Jürgens en Leticia Witte - KNA 11 april 2024
image
Een medewerker van een Spaanse hulporganisatie ontfermt zich over een Afrikaanse vluchteling die uit de Middellandse Zee is gered. Foto: OSV News - Juan Medina, Reuters

Na jaren van debat staat de hervorming van het EU-asielstelsel op het punt te worden afgerond. Woensdag keurde het Europees Parlement in Brussel de zeven verordeningen en één richtlijn van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel (CEAS) goed.

Het pakket omvat strengere regels voor migranten uit landen die als relatief veilig worden beschouwd en is bedoeld om de belangrijkste landen van aankomst, zoals Italië en Griekenland, te ontlasten. De Raad van de 27 lidstaten moet de uitonderhandelde compromisteksten nog bekrachtigen. Het zal tot twee jaar duren voordat ze in werking treden.

De resoluties zullen dus geen gevolgen hebben voor de huidige asielaanvragen. Volgens het EU-asielagentschap werden vorig jaar ongeveer 1,1 miljoen asielaanvragen ingediend, het hoogste aantal sinds 2016.

‘Robuust rechtskader’

In een korte boodschap op X noemde Parlementsvoorzitter Roberta Metsola de resoluties een “robuust rechtskader voor het omgaan met migratie en asiel in de EU”. Na meer dan tien jaar hebben ze woord gehouden en een “evenwicht gevonden tussen solidariteit en verantwoordelijkheid”.

“Het migratiebeleid van de EU krijgt een nieuwe en betere basis, een goede dag voor Europa”
- Manfred Weber, EVP/CSU

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson schreef op X dat de EU zo haar buitengrenzen, degenen die bescherming nodig hebben en vluchtelingen beter kan beschermen en degenen die geen recht op verblijf hebben snel kan terugsturen. Er is “bindende solidariteit tussen de lidstaten”.

Juridisch complex

De details van de uitvoering zijn nog niet bekend. Er is ook nog geen lijst van derde landen die als veilig worden gecategoriseerd. De structuur van de verweven wetteksten wordt als juridisch complex beschouwd.

De voorzitter van de Europese Volkspartij, Manfred Weber (CSU), verklaarde op X: “Het migratiebeleid van de EU krijgt een nieuwe en betere basis. De EU is in staat om te handelen. Een goede dag voor Europa.”

Vasthouden van gezinnen

Kritiek klinkt er echter ook. Caritas Europa uitte haar bezorgdheid. De nieuwe regels beperken de toegang tot bescherming voor mensen in nood aanzienlijk, zo liet de katholieke koepelorganisatie in Brussel weten.

“Dit is een dieptepunt voor de bescherming van vluchtelingen in Europa”
- Wiebke Judith, woordvoerder Pro Asyl

Caritas uitte vooral kritiek op de versnelde asiel- en terugkeerprocedures aan de grenzen, waaronder het vasthouden van gezinnen en kinderen, de discriminerende voorsortering van mensen die bescherming zoeken en het uitbesteden van de asielkwestie aan derde landen.

‘Gemiste kans’

De organisatie Pro Asyl noemde het pakket een “dieptepunt voor de bescherming van vluchtelingen in Europa”. Naast de bestaande hekken, muren, bewakingstechnieken en pushbacks zou er nu “naar verwachting nog meer detentie en isolatie van mensen die bescherming zoeken aan de buitengrenzen komen en nieuwe deals met autocratische regeringen die de mensenrechten schenden”, verklaarde Wiebke Judith, woordvoerder juridisch beleid van Pro Asyl.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Volgens Artsen zonder Grenzen zal het systeem de bestaande dynamiek verder verergeren en mensen dwingen om nog gevaarlijkere vluchtroutes te kiezen. Amnesty International sprak van een “gemiste kans”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.