<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bij synodegebed voor vluchtelingen roept de paus op tot hervorming migratiebeleid

Cindy Wooden - CNS 20 oktober 2023
image
Paus Franciscus gaat voor in gebed voor migranten, op het Sint-Pietersplein op donderdagavond 19 oktober 2023. Foto: CNS - Vatican Media

We moeten de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan ter harte nemen en ons het lot aantrekken van de miljoenen migranten die ver van hun thuisland reizen en onderweg vaak worden uitgebuit. Dat zei paus Franciscus gisterenavond tijdens een gebedsbijeenkomst voor synodedeelnemers op het Sint-Pietersplein.

“De weg van Jeruzalem naar Jericho was geen veilige route, net zoals vandaag de dag de vele migratieroutes die woestijnen, bossen, rivieren en zeeën doorkruisen niet veilig zijn”, zo zei de paus.

“Hoeveel van onze broeders en zusters bevinden zich vandaag de dag in dezelfde situatie als de reiziger in de gelijkenis? Hoeveel worden er onderweg beroofd, uitgekleed en geslagen?”

Bronzen boot

Het avondgebed vond plaats rond het beeld ‘Angels Unawares’ dat sinds 2019 op het Sint-Pietersplein staat. De bronzen boot is gevuld met 140 figuren die migranten uit verschillende historische periodes en verschillende naties voorstellen.

image
Foto: CNS - Vatican Media

Tijdens de gebedsdienst werden er ook gebeden uitgesproken door onder meer een vluchteling uit Kameroen en een vluchteling uit Oekraïne.

Hervorming

In zijn overdenking riep paus Franciscus op tot hervorming van het immigratiebeleid om reguliere, legale migratiekanalen te vergroten, met erkenning van nationaal economisch en demografisch beleid, maar altijd met “de meest kwetsbaren in het middelpunt”.

“Vluchtelingen worden verkocht als handelswaar, ze worden ontvoerd, gevangen gezet, uitgebuit en tot slaaf gemaakt”

En, zei hij, dit beleid moet de voordelen erkennen die migranten meebrengen voor hun nieuwe thuislanden, waaronder “de groei van meer inclusieve, mooiere en vreedzamere samenlevingen.”

Criminele netwerken

“We moeten er allemaal naar streven om de weg veiliger te maken, zodat de reizigers van vandaag niet het slachtoffer worden van bandieten”, zei de paus. En “we moeten onze inspanningen vermenigvuldigen om de criminele netwerken te bestrijden die de hoop en dromen van migranten uitbuiten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vluchtelingen “verlaten vaak hun huis, misleid door gewetenloze smokkelaars. Vervolgens worden ze verkocht als handelswaar. Ze worden ontvoerd, gevangen gezet, uitgebuit en tot slaaf gemaakt”, zei hij. “Ze worden vernederd, gemarteld en verkracht. Velen van hen sterven zonder ooit hun bestemming te bereiken.”

Samen optrekken

Kardinaal Michael Czerny, prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling, vertelde aan persbureau CNS dat migratieproblematiek misschien niet de voorpagina’s haalt in de media-aandacht voor de synode, maar dat “de synode in feite al die realiteiten in ons dagelijks leven omarmt, die om persoonlijke begeleiding vragen – of in de terminologie van de synode: samen optrekken”.

image
Foto: CNS - Lola Gomez

Daarom, zei hij, liepen de synodedeelnemers na een lange dag vol werksessies naar het Sint-Pietersplein en naar het standbeeld, een monument voor “kwetsbare mensen in beweging, mensen op de vlucht, van alle leeftijden, van alle plaatsen en van alle tijden. Dus dat zijn wij, wij allemaal.”

‘Situaties die je hart breken’

Synodeleden, zei hij, zullen bidden voor mensen die ze kennen, voor situaties in hun eigen land en voor “de kwetsbare mensen in urgente situaties waarvan we op de hoogte zijn, zoals de Amerikaans-Mexicaanse grens of het Middellandse Zeegebied, of vele andere plaatsen waar mensen helaas gedwongen worden te vluchten voor gevaar in enorme onzekerheid.”

Persoonlijk, zei Czerny, bidt hij voor “de vele situaties waarover ik hoor in mijn werk, die je hart breken”.

‘Naasten zijn’

Paus Franciscus vertelde de aanwezigen tijdens de gebedsdienst dat het weliswaar gemakkelijk is om de andere kant op te kijken – of aan de andere kant van de weg te lopen, zoals de personages in de parabel deden – maar dat het evangelie christenen oproept “om naasten te zijn van alle reizigers van onze tijd, om hun leven te redden, hun wonden te helen en hun pijn te verzachten”.

“Voor velen is het tragisch genoeg te laat, en we kunnen alleen maar huilen bij hun graf, als ze al een graf hebben. Maar de Heer kent het gezicht van elk van hen, en hij vergeet hen niet.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.