<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Scicluna: ‘Johannes Paulus II vastberaden in aanpak misbruik’

Francesco Paloni 20 juni 2019
image
(CNS photo/Paul Haring)

Wie het optreden van paus Johannes Paulus II tegen seksueel misbruik ter discussie stelt, zou zijn kennis van de geschiedenis moeten opfrissen. Dat zegt aartsbisschop Charles Scicluna, adjunct-secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer.

De aartsbisschop was vorige week in Polen, waar de bisschoppen bijeenkwamen om de aanpak van misbruik te bespreken. De tweedaagse top in Wałbrzych vond op donderdag en vrijdag plaats. De Poolse bisschoppenconferentie nam ook het pastorale programma door voor de jaren 2019-2022.

Scicluna speelt namens het Vaticaan een vooraanstaande rol in de bestrijding van seksueel misbruik. Hij ging naar Polen om zijn kennis te delen over de bescherming van minderjarigen tegen misbruik door geestelijken.

‘Ooggetuige van JPII’s vastberadenheid’

De aartsbisschop van Malta verklaarde in een interview met het Poolse persbureau KAI “ooggetuige” te zijn geweest van de vastberadenheid waarmee de Poolse paus Johannes Paulus II (1978-2005) het misbruik binnen de Kerk bestreed.

“Wie de bekwaamheid van de heilige paus Johannes Paulus II in het behandelen van dit fenomeen ter discussie stelt, zou de kennis van de geschiedenis moeten opfrissen.” Scicluna zei ook dat Polen terecht trots moet zijn op Johannes Paulus II.

Hoogste aanklager

De Poolse paus benoemde Scicluna in 2002 tot promotor justitiae (bevorderaar van de gerechtigheid) binnen de Congregatie voor de Geloofsleer, die destijds werd geleid door kardinaal Ratzinger. Binnen deze rol was de Maltees de hoogste aanklager in het Vaticaan en werkte hij bij het tribunaal dat ook misbruikzaken behandelt.

Ratzinger en Wojtyla

Scicluna vervulde deze rol onder zowel Johannes Paulus II als onder Benedictus XVI. Hij blikte terug op de jaren onder ‘JP II’: “Destijds ging kardinaal Joseph Ratzinger elke vrijdag naar de Heilige Vader, waar hij veel gevallen van seksueel misbruik rapporteerde.”

Volgens Scicluna heeft de Poolse paus dit thema “met maximale inzet en vastberadenheid” willen aanpakken. Op 23 oktober 2002 zei paus Johannes Paulus II dat “er geen plaats is binnen het priesterschap of religieuze leven voor degenen die minderjarigen kwaad zouden kunnen doen”, herinnerde Scicluna zich.

Marcial Maciel

De aanpak van seksueel misbruik door paus Johannes Paulus II wordt door sommigen ter discussie gesteld. Critici wijzen vooral op de zaak van Marcial Maciel. De stichter van de Legionairs van Christus misbruikte jarenlang vrouwen, minderjarigen en seminaristen seksueel en psychologisch. Hij was daarnaast drugsverslaafd en verwikkeld in verschillende andere criminele activiteiten.

Volgens critici zou Johannes Paulus II hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Scicluna, die door Johannes Paulus werd aangesteld om onderzoek te doen naar Maciel, lijkt dit zonder in details te treden, tegen te spreken.

“Niemand kan twijfelen aan de heiligheid en goede wil van Johannes Paulus II. Ook Ratzinger is moedig geweest”
- Paus Franciscus over de aanpak van de zaak Maciel

Al sinds 1943 bekend

Eind vorig jaar maakte de Braziliaanse kardinaal Joao Braz de Aviz bekend dat het Vaticaan al sinds 1943 in het bezit was van documenten over Maciels vergrijpen. Die bleven echter jarenlang geheim. “Degene die dit toedekte, was een maffia, en vertegenwoordigde niet de Kerk”, aldus De Aviz in gesprek met Vida Nueva.

Paus Franciscus over de zaak Maciel

Onlangs ging ook paus Franciscus in op de kwestie. Tijdens een tv-interview met journaliste Valentina Alazraki, zei hij dat “niemand kan twijfelen aan de heiligheid en goede wil” van Johannes Paulus II. “Ook Ratzinger is moedig geweest”, zei de paus over de aanpak van Maciel.

‘Verziekte communicatie’

Alazraki sprak eerder tijdens een toespraak bij de misbruiktop in februari over de beschuldigingen aan het adres van Johannes Paulus II en Benedictus XVI met betrekking tot de zaak Maciel. De Mexicaanse vaticaniste had het over een “verziekte communicatie”, die leidde tot het “besmeuren van de gedachtenis van wie nu heilig is, ik heb het over Johannes Paulus II”.

Alazraki zei ook getuige te zijn geweest van de zaak Maciel “van begin tot het einde”. “Dankzij enkele moedige slachtoffers, sommige journalisten en een moedige paus als Benedictus XVI, is dit schandaal aan het licht gebracht en werd de tumor verwijderd”.

Vertrouweling van paus Franciscus

Aartsbisschop Charles Scicluna geldt als een vertrouweling van paus Franciscus’ als het gaat om de aanpak van seksueel misbruik. De paus benoemde hem vorig jaar tot adjunct-secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. Ook was hij nauw betrokken bij het organiseren van de internationale misbruiktop in februari.

De Maltese aartsbisschop werd twee keer door paus Franciscus als gedelegeerde gezonden naar Chili, om onderzoek te doen naar grootschalige misbruikschandalen en om met misbruikslachtoffers te spreken. Dat leidde tot een dossier van meer dan tweeduizend pagina’s over de kwestie.

Misbruikzaken Polen

Toen bekend werd dat Scicluna naar Polen zou gaan, werd erop gezinspeeld dat de paus hem stuurde om ook daar verschillende misbruikzaken aan te pakken. Sommige daarvan kwamen aan het licht door de documentaire Zeg het tegen niemand, die in mei werd uitgezonden. De documentaire leidde tot heftige commotie in het grotendeels katholieke land. (KN/ACI/Vatican Insider)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.