fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan vraagt bisschoppen om misbruikslachtoffers te ontmoeten

KN Redactie 19 december 2018
image
De deelnemers van de misbruiktop van februari worden opgeroepen om misbruikslachtoffers te ontmoeten CNA

Het organisatiecomité van de Vaticaanse misbruikmeeting in februari heeft de deelnemende bisschoppen opgeroepen om in gesprek te gaan met slachtoffers van seksueel misbruik.  

In een brief aan de voorzitters van bisschoppenconferenties wordt gevraagd om slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in de respectievelijke landen te bezoeken, voordat de misbruiktop in Rome zal plaatsvinden. De gesprekken dienen om “zelf kennis maken met het lijden dat ze (slachtoffers, red.) hebben doorstaan”, aldus de brief.

De misbruikmeeting zal op verzoek van paus Franciscus van 21 tot 24 februari plaatsvinden in het Vaticaan. De speciale top is bedoeld om over het wereldwijde fenomeen van seksueel misbruik te spreken. Daarvoor zijn onder meer de voorzitters van alle bisschoppenconferenties uitgenodigd. Ook de hoofden van de Oosters-katholieke Kerken zijn ontboden.

Organisatiecomité

Het organisatiecomité bestaat uit vier leden. Twee ervan zijn de kardinalen Oswals Gracias van Mumbay en Blase Cupich van Chicago. De andere twee zijn aartsbisschop Charles Scicluna van Malta en sinds kort adjunct-secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer en pater Hans Zollner SJ, voorzitter van het centrum voor de Bescherming van Minderjarigen aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit. Zollner is ook lid van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen.

In de brief nodigt het organisatiecomité deelnemers uit om samen te komen in “solidariteit, nederigheid en boete, om het veroorzaakte leed te herstellen door een gezamenlijke transparante inzet, door iedereen in de Kerk als toerekenbaar te beschouwen”. Ook is een vragenlijst bijgesloten waarmee de paus deelnemers vraagt om hun “constructieve en kritische” mening over de situatie van de Kerk en de hervormingen die nodig zijn.

‘Slachtoffers eerst’

De Vaticaanse woordvoerder Gerg Burke meldt in een verklaring dat het ontmoeten van misbruikslachtoffers “een concrete manier is om slachtoffers op de eerste plaats te zetten” en dat de gesprekken een blijk van erkenning zijn voor de “verschrikkingen die hebben plaatsgevonden”. Burke zegt verder dat de ontmoeting van februari “gefocust zal zijn op drie hoofdthema’s: verantwoordelijkheid, verantwoording en transparantie”. (KN/VN)