fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan weerspreekt geruchten over beroerte Benedictus XVI

KN Redactie 19 juni 2019
image
(CNS photo/Maurizio Brambatti, EPA)

Benedictus XVI heeft geen beroerte gehad, meldt het Vaticaan. Op sociale media gingen maandag geruchten rond over een milde beroerte die de 92-jarige emeritus-paus zou hebben getroffen.

“De geruchten zijn vals”, bevestigde de woordvoerder van het Vaticaan, Alessandro Gisotti, op dinsdag.

Daarnaast meldt verslaggever Edward Pentin van de National Catholic Register op Twitter dat aartsbisschop Georg Gänswein de geruchten als “fake news” heeft omschreven. Gänswein is Benedictus’ persoonlijke secretaris.

Verslechterde gezondheid?

De geruchten over een verslechterde gezondheidssituatie van Benedictus XVI zijn niet nieuw. De afgelopen jaren heeft het Vaticaan meerdere keren soortgelijke geruchten weersproken.

Benedictus XVI kondigde op 11 februari 2013 volkomen onverwacht zijn aftreden aan. Dit deed hij daadwerkelijk op 28 februari van hetzelfde jaar.

De emeritus-paus zei toen “simpelweg een pelgrim te zijn die de laatste etappe van zijn aardse pelgrimstocht onderneemt”, en beloofde zich te wijden aan gebed en meditatie voor de Kerk en de paus.

Teruggetrokken leven

Sindsdien leidt hij in een teruggetrokken leven in het Mater Ecclesiae-klooster in het Vaticaan. Benedictus was de eerste paus in eeuwen die voortijdig terugtrad. (KN/CNA)