<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Wij bevinden ons in een strijd om de ziel van Amerika’

KN Redactie 24 september 2016
image
(Foto: AP)

Er woedt in de VS een “strijd om de ziel” van het land die zich na de presidentsverkiezingen van november mogelijk snel zal gaan verscherpen.

De toespraak die op 10 september is gehouden werd vrijdag door LifeSiteNews gepubliceerd. Als Kerken zich nu niet in waarheid uitspreken riskeren zij meer te verliezen dan alleen hun belastingvrijwaring, aldus Orsi.

Wraakzuchtig

“Veel te lang hebben herders en Kerken zich laten gezeggen dat zij niets politieks mogen zeggen vanaf de kansel.” Die houding is volgens hem het gevolg van wraakzuchtige wetgeving die president Lyndon Johnson (1963 – 1969) invoerde nadat non-profitorganisaties zich tegen hem hadden verzet.

Bijbel is politiek

“Laat mij u eraan herinneren dat de bijbel een politiek document is”, stelde Orsi. “De profeten, inclusief Johannes de Doper en Jezus, verloren hun leven omdat zij de machthebbers de Waarheid verkondigden.”

Grondwet gesloopt

“De grondwet wordt snel gesloopt”, waarschuwde hij. “Tenzij in november de juiste keuze wordt gemaakt hebben we straks wellicht geen rechtbank meer die eerlijk en evenwichtig is in zijn interpretatie van de grondwet.”

Grote gevolgen

“Te veel herders, te veel, vrijwel allemaal, in Duitsland weigerden zich uit te spreken tegen het nationaal socialisme. En kijk naar het resultaat: miljoenen Joden, geestelijken, priesters, homoseksuelen, zigeuners hebben hun leven verloren omdat iedereen bang was.”

Waar zijn jullie bang voor?

“Waar zijn jullie bang voor? Voor een paar dollar? Voor jullie belastingvrijwaring? Wat zal dat jullie deren? Jullie kerken worden misschien hoe dan ook gesloten. Want als een bepaalde partij wordt gekozen, heeft deze partij laten weten, dat als de Kerken niet instemmen met onze interpretatie van de reproductieve rechten van vrouwen, dat zij dan hun Leer moeten veranderen.”
Orsi verwijst daarmee naar uitspraken van de democratische presidentskandidate Hillary Clinton.

Gedwongen meebetalen

“Als een bepaalde partij wordt gekozen, kan ik jullie verzekeren wat voor soort rechters er zullen zijn bij de hoven van beroep.” Die rechters zullen volgens Orsi worden belast met het oordeel of de regering kerken en religieuze instellingen mag dwingen te betalen voor abortus, contraceptie en abortieve medicijnen.

De duivel zit erachter

“Ik ga niet stemmen voor een kandidaat die beslist dat wij de betekenis van het huwelijk kunnen herdefiniëren. Onze tegenstanders geloven dat als zij eenmaal het gezin hebben verwoest, en de Kerken, dat zij de samenleving kunnen herscheppen naar hun eigen beeld en gelijkenis. Dat, mijn vrienden, is niet louter politiek. Dat is diabolisch. Snap het in vredesnaam een keer! De duivel zit hierachter!”

Yes you can

“Wij bevinden ons in een strijd om de ziel van Amerika”, aldus de rector. “Op de een of andere manier hebben christenen het verhaaltje geslikt dat politiek taboe is in de kerk.” “Maar ik zeg jullie: ‘Yes, you can‘, en ik zou het maar doen. Want als jullie verkeerd stemmen in november heb je straks misschien niet eens meer een kerk om heen te gaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.