fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

WJD in Krakau officieel van start: ‘Het kan nu al niet meer stuk’

KN Redactie 26 juli 2016
image
Foto: Selina De Maeyer

Met de grote openingsviering in Blonia Park zijn de Wereldjongerendagen dinsdagavond in Krakau officieel van start gegaan. “Het heeft me letterlijk tot tranen toe ontroerd.”

Grote onderlinge verbondenheid, tranen, maar vooral ook heel veel vreugde. Het was er allemaal meteen al op de eerste officiële dag van de Wereldjongerendagen (WJD) in het Poolse Krakau.

‘Een van de mooiste eucharistievieringen’

In Blonia Park kwamen volgens de laatste informatie van de WJD-organisatie 200.000 jonge pelgrims samen voor de Mis met de aartsbisschop van Krakau, Kardinaal Stanislaw Dziwisz, als hoofdcelebrant.

Wouter Vandenhove (17) uit Vlaanderen vond de openingsviering “een van de mooiste eucharistievieringen die ik ooit heb meegemaakt”. “De aanwezigheid van de Heilige Geest en de vreugde en devotie van de andere jongeren, hun beleving van de Eucharistie heeft me letterlijk tot tranen toe ontroerd. Het kan nu al niet meer stuk.”

‘Heel erg mooi’

Ook zuster Julie (26) van de Zusters van Liefde uit het Belgische Kortemark geniet al volop van deze editie van de WJD. ““Het is echt heel erg mooi. Vooral omdat het geloof hier zich in Polen overal toont. Met Johannes Paulus II en Zuster Faustina overal in Krakau aanwezig. Dat maakt het dubbel zo bijzonder.”

Samen met vijf medezusters, vijf Nederlandse en vijf Vlaamse meisjes is de jonge zuster in Krakau voor haar tweede WJD. “De eerste was in Keulen [2005, svdb], toen was ik vijftien.”

Vlam van liefde

In zijn preek tijdens de openingsviering benadrukte kardinaal Dziwisz dat de WJD-pelgrims allerlei talen spreken en van overal vandaan naar Polen zijn gekomen – ook uit landen waar mensen te lijden hebben onder oorlog en andere soorten conflicten”. Hij riep de jongeren op om “vanaf vandaag met elkaar te praten in de taal van het Evangelie…de taal van broederschap, solidariteit en vrede”.

Verwijzend naar het zogeheten ‘Vuur van Barmhartigheid dat zal branden tijdens alle grote bijeenkomsten van de WJD, riep Dziwisz de jongeren op “het vuur van het geloof te dragen en andere vlammen ermee aan te steken”. “Opdat de vlam van liefde onze wereld mag innemen en mag ontdoen van egoïsme, geweld en ongelijkheid.”

Veiligheidscontroles

Vooraf was gewaarschuwd voor extra strenge controles in Krakau vanwege de toegenomen terreurdreiging. Vooralsnog is daarvan nog niet veel te merken. Er zijn weliswaar overal militairen in de stad te zien, vooral rond de locatie van de Mis. Zij houden zich dinsdagavond echter met name bezig met alle pelgrims vriendelijk de weg wijzen naar het juiste vak voor de openingsviering.

Ook op het vliegveld werd dinsdag niet extra zwaar gecontroleerd. Van de vooraf gevreesde gespannen sfeer rond de WJD is dan ook nog niets te merken. “Maar de paus is er nog niet”, waarschuwt een Poolse vrouw ons. “Wacht maar tot morgen.”

Aankomst paus

Op woensdag landt Franciscus op het vliegveld van Krakau voor het begin van zijn pausbezoek aan Polen en de WJD. Donderdag wordt hij door de jongeren verwelkomd in Blonia Park. (KN)

Lees ook de blogs van WJD-deelneemsters Janneke Al (20) en Laetitia Verbeiren (22), waarin zij hun belevenissen tijdens de voorprogramma’s en de WJD zelf beschrijven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.