fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

WJD-jongeren uit zes landen bereiden zich in Tilburg voor: ‘God roept mij’

KN Redactie 20 juli 2016
image
De Indonesische 'Ambassadors of a Worldwide Brotherhood'. Centraal zuster Ruvina, links frater Petcus, tweede van links Midon en derde van links Rico.

Jonge pelgrims uit zes landen bereiden zich momenteel in Tilburg voor op de reis naar de Wereldjongerendagen in Krakau.

Ze doen dat in het kader van het project ‘Ambassadors of a Worldwide Brotherhood’ van de Fraters van Tilburg. De in totaal rond zeventig pelgrims en hun begeleiders zijn te gast op Sparrenhof, een rustiek domein van de fraters net buiten de stad.

‘Jonge mensen zijn toekomst van wereld en Kerk’

Zuster Ruvina Sitorus (36) leidt met frater Petcus het tiental Indonesische jongeren. “Ik ben erg blij met hen”, merkt ze op. “Jonge mensen zijn de toekomst van de wereld en de Kerk. En ik ben heel blij om hier te zijn met al die groepen. Dat is een genade. We leren hier samenwerken en elkaar begrijpen. Dat is een rijke ervaring.”

De jonge zuster, in haar thuisstad Sibolga directrice van een basisschool, hoopt dat ze op de WJD “samenkomen met mensen uit alle landen, en dat we de ervaring die we in Nederland en Polen opdoen kunnen delen met de jongeren thuis, om hen te helpen zich voor te bereiden op de toekomst”.

‘God roept mij om barmhartigheid te delen’

Een van haar jongeren, de 24-jarige Rico, zag de reis naar de WJD in eerste instantie als “iets aardigs” omdat hij nog niet eerder in Europa was geweest.

Na enkele lokale voorbereidingsbijeenkomsten echter “realiseerde ik me dat er een reden is waarom God mij naar hier stuurt. Het is de eerste keer dat ik echt als pelgrim op reis ben. Hij roept mij, net als iedere ‘ambassador’, om barmhartigheid (het WJD-thema – red.) te tonen en delen”.

‘Paus Franciscus van dichtbij zien’

Hij hoopt in Krakau “ervaringen op te doen die ik mee kan nemen naar Indonesië om erover te kunnen delen”. En dan is er nog de speciale hoop, die hij deelt met zijn groepsgenoot Midon.

Rico, lachend: “De paus van dichtbij zien, en misschien zijn hand schudden?” Het zou geweldig zijn, beaamt Midon. “Mijn doopnaam is immers Fransisco.”

Bezinning en H. Mis

Het is de vierde keer dat de Fraters van Tilburg onder de vlag Ambassadors of a Worldwide Brotherhood een internationale WJD-reis organiseren.

In de lokale voorbereiding en in Tilburg staat de lectio divina centraal, een bezinning op bijbelteksten met uitwisseling. In Tilburg wordt bovendien bijna dagelijks gezamenlijk de Mis gevierd.

Bisdomreizen naar WJD Krakau

Inmiddels zijn de WJD-reizen van alle Nederlandse bisdommen onderweg naar Polen. Als laatste vertrokken vanochtend de jeugdige pelgrims van de bisdommen Haarlem-Amsterdam en Roermond.

Aan de Wereldjongerendagen van Krakau nemen negenhonderd Nederlandse en ten minste driehonderd Vlaamse pelgrims deel.

Laetitia Verbeiren en Janneke Al houden tijdens hun reis naar de Wereldjongerendagen een weblog bij op deze site. Volg Laetitia en Janneke.