<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

‘Zijn jullie bereid te sterven voor jullie geloof?’

KN Redactie 18 februari 2018
image
Veel christenen uit Irak en Syrië hebben nog altijd niet kunnen of durven terugkeren naar het dorp of stad. Patriarch Sako hoopt dat ze dat op termijn wel weer zullen doen. (Foto: AP)

De Chaldeeuws-katholieke patriarch Louis Raphael Sako roept westerse christenen op hun geloof te versterken door te kijken naar het heldhaftige voorbeeld van de christenen in het Midden-Oosten, van wie velen alles hebben achtergelaten voor hun geloof.

Hij doet die oproep deze week in een interview met KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo.

“Hoeveel van jullie zouden bereid zijn te sterven voor hun geloof?”, is de indringende vraag die hij aan het begin van de Veertigdagentijd stelt aan christenen in het Westen. Dat is de keuze waarvoor vele duizenden christenen in Irak en Syrië hebben gestaan toen IS vanaf 2014 hun dorpen en steden innam.

Paus sprak ‘als een vader’

De patriarch van de met Rome geünieerde Chaldeeuws-katholieke Kerk was begin februari in Rome. Samen met de Chaldeeuwse bisschoppen bracht hij op 5 februari een ad liminabezoek aan paus Franciscus.

In gesprek met Katholiek Nieuwsblad vertelt de patriarch dat de paus “als een vader” naar de vijftien Chaldeeuwse bisschoppen had geluisterd. “De paus moedigde ons zelf aan om zo open te spreken en ook onze kritiek op hem te laten horen.”

Twintigduizend christelijke gezinnen verjaagd

Ook wilde Franciscus graag horen over de problemen waar de bisschoppen nog altijd mee te kampen hebben. Zo is er het probleem van de steeds groter wordende geloofsgemeenschap die in ballingschap woont. “Wij hebben daardoor ook bisschoppen in Europa nodig.”

Door de komst van IS werden vanaf 2014 zo’n twintigduizend christelijke gezinnen verjaagd uit Mosoel en de Vlakte van Nineve. Wat patriarch Sako hoop geeft is dat zo’n zevenduizend gezinnen inmiddels zijn teruggekeerd.

Meer aandacht en steun

Sako vroeg de paus ook om meer aandacht van de katholieke Kerk voor de christenen in het Midden-Oosten. “Ik denk dat de Romeinse curie veel zou moeten doen om deze heldhaftige christenen te helpen in Irak, Iran en Syrië te blijven.”

Franciscus benadrukte volgens de patriarch dat het Vaticaan klaarstaat “om al het mogelijke voor ons te doen”.

Ondertussen vraagt Sako ook om de “morele, geestelijke en materiële steun van onze broeders in het Westen, om bij te dragen aan de wederopbouw”.

Lees het hele interview met de patriarch in nummer 7 van Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.