fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zuster vermoord in Congo

KN Redactie 4 december 2016
image
Zuster Marie Claire Agano (Screenshot: www.mondemissione.it)

Zuster Marie Claire werd in haar kantoor om het leven gebracht, “waarschijnlijk door criminelen die haar wilden beroven”.

Dat heeft het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies laten weten.

Zuster Marie Claire Agano werd op 29 november om het leven gebracht in haar kantoor in het opleidingscentrum waarover ze de leiding had. Dat gebeurde in Bakavu, een stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo, aan de grens met Rwanda.

Roofoverval

In het tijdschrift Mondo e Missione (‘Wereld en Missie’) laat het pauselijk instituut weten dat zuster Marie Claire het slachtoffer werd van een “gewapende aanval”.

Waarschijnlijk werd de zuster, die behoorde tot de Franciscaanse Missionarissen van Christus Koning, vermoord omdat “criminelen haar wilden beroven”. Van de daders ontbreekt elk spoor.

‘Bloedmineralen’

Het Pauselijk Instituut schrijft dat de regio Kivu, waarvan Bukavu de hoofdstad is en waar zuster Marie Claire haar missie uitvoerde, al jarenlang geplaagd wordt door de strijd om “bloedmineralen”.

Het zoeken naar kostbare mineralen als goud en coltan in de regio leidt tot conflicten en toenemend geweld. Volgens Mondo e Missione verrijken de bloedmineralen “iedereen, behalve de Congolese bevolking”.

‘Onaanvaardbare situatie’

In oktober 2014 ondertekenden zeventig bisschoppen, afkomstig uit de hele wereld, een document waarin een oproep aan de Europese Unie wordt gedaan om een einde te maken aan de exploitatie van grondstoffen die leidt tot conflicten en geweld. Ze noemden de situatie, in onder meer Congo, “onaanvaardbaar”. (KN/mondoemissione.it)