<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zusters Moeder Teresa reageren op vermeende weigering lesbische asielzoekster

KN Redactie 17 augustus 2018
image
(Foto: KN - Jan Peeters)

De Missionarissen van Naastenliefde in Amsterdam reageren op de recent ontstane ophef rond de vermeende weigering van onderdak aan een lesbische Oegandese asielzoekster, en het commentaar hierover in KN. Het is de enige verklaring die zij over de zaak zullen doen, laten zij weten.

+LDM

Op donderdag 2 augustus 2018 kregen wij een telefoontje van Wereldhuis, dat ons vroeg Justine Kizito Namauakisa op te nemen. We maakten de afspraak om Justine op vrijdag om 10.00 uur in ons huis te ontmoeten. Justine was op tijd en een van onze vrijwilligers opende de deur voor haar en verwelkomde haar.

Tijdens onze eerste ontmoeting leek Justine aarzelend om over zichzelf te spreken. Haar toestand respecterend, gingen wij verder en legden haar de huisregels uit. Ze leek daarmee in te stemmen. Justine bewaarde haar persoonlijke eigendommen bij ons en ging rond 11.30 uur de stad in.

Justine kwam om 18.30 uur terug en vertelde ons dat ze die specifieke nacht geen onderdak nodig zou hebben maar dat ze de volgende avond terug zou komen omdat ze van plan was te helpen met de versiering. Deze verrassingsaankondiging wees ons erop dat haar nood aan onderdak niet zo urgent was als die was voorgesteld. Daarnaast maakte Justine op dat moment haar lesbische oriëntatie aan ons bekend.

Als Justine ons tijdens het eerste interview verteld had over haar status als LGBT asielzoekster, zouden wij haar hebben geaccepteerd als een dakloze persoon zonder andere middelen die onmiddellijke en effectieve hulp nodig had, en die de huisregels in acht wilde nemen.

Wij betreuren het als wij Justine op enigerlei wijze gekwetst hebben.

Amsterdam,
15 augustus 2018
Zr. M. Michala MC

De originele brief van de zusters:

De brief van de Zusters van Moeder Teresa in Amsterdam.
De brief van de Zusters van Moeder Teresa in Amsterdam.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.