fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Belgisch koningspaar ontmoet paus: ‘Tevredenheid over goede verstandhouding’

Luuk van den Einden 15 september 2023
image
Koning Filip en koningin Mathilde van België waren donderdagochtend in het Vaticaan voor een ontmoeting met paus Franciscus. Foto: Kerknet - Monarchie.be

Koning Filip en koningin Mathilde hebben paus Franciscus tijdens een privéaudiëntie uitgenodigd voor een bezoek, al is de kans klein dat dat ervan zal komen. Ook is er gesproken over de “goede relaties” tussen België en het Vaticaan en over vrede in de wereld.

Donderdagochtend waren Filip en Mathilde, het koningspaar van België, in Rome voor een privéontmoeting met paus Franciscus. Ook spraken ze met aartsbisschop Paul Gallagher, de ‘buitenlandminister’ van de Heilige Stoel.

Privilège du blanc

Hoewel het gebruikelijk is dat vrouwen in het zwart gekleed gaan bij een pausontmoeting, droeg koningin Mathilde wit: als katholieke koningin geniet zij namelijk het ‘privilège du blanc’, oftewel het voorrecht om bij zo’n gelegenheid wit te mogen dragen. Naast Mathilde mogen ook de vorstinnen van Spanje, Monaco en Luxemburg in het wit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat geldt overigens niet voor koningin Máxima: zij is zelf wel katholiek, maar als echtgenote van de protestantse Willem-Alexander is het privilège du blanc op haar niet van toepassing.

Uitnodiging

Tijdens het twintig minuten durende gesprek heeft het koningspaar de paus uitgenodigd om in 2024 een bezoek aan België te brengen. Hoogstwaarschijnlijk zal paus Franciscus het aanbod afslaan: vanwege zijn verslechterde gezondheid is hij steeds minder in staat om reizen naar het buitenland te maken, maakte hij bekend na zijn reis naar Mongolië. Zo is ook onzeker of zijn geplande reis naar zijn thuisland Argentinië door zal gaan.

Na de ontmoeting met paus Franciscus spraken Filip en Mathilde met aartsbisschop Paul Gallagher. Daar werd, volgens een Vaticaans persbericht, “tevredenheid uitgedrukt over de goede verstandhouding tussen het Vaticaan en België”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gallagher sprak met het koningspaar over verschillende zaken, waaronder de situatie in Afrika, de oorlog in Oekraïne en de toewijding aan vrede tussen alle volkeren, aldus het persbericht.