fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden

Catholic News Agency 1 maart 2021
image
Archiefbeeld: Paus Benedictus loopt weg na zijn laatste publieke optreden als paus, op 28 februari 2013. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft in een interview met een Italiaanse krant samenzweringstheorieën over zijn aftreden tegengesproken. Ook benadrukte hij dat er maar één paus is: Franciscus.

Ondanks kritiek van vrienden, zegt hij dat hij nog steeds achter zijn beslissing van toen staat. Benedictus deed zijn uitspraken in een interview dat vandaag in Corriere della Sera werd gepubliceerd, een dag na de achtste verjaardag van het einde van zijn pontificaat.

“Sommige van mijn vrienden die een beetje ‘fanatiek’ zijn, zijn nog steeds boos”
- Emeritus-paus Benedictus

“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige voormalige paus aan journalist Massimo Franco tijdens een privébezoek.

Gewetensvolle keuze

“Sommige van mijn vrienden die een beetje ‘fanatiek’ zijn, zijn nog steeds boos, ze wilden mijn keuze niet accepteren. Ik denk aan de complottheorieën die erop volgden: sommigen zeiden dat het kwam door het Vatileaks-schandaal, sommigen zeiden dat het kwam door een samenzwering van de ‘homolobby’, sommigen zeiden dat het kwam door de zaak van de conservatieve Pius X-theoloog Richard Williamson.”

“Ze willen niet geloven dat ik in goed geweten mijn keuze maakte. Maar mijn geweten is in orde.”

Eén paus

Hij onderstreepte ook dat er maar één paus is – Franciscus – in plaats van twee.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Benedictus XVI kondigde zijn ontslag aan op 11 februari 2013. Zijn ontslag trad in werking op 28 februari 2013, toen hij de eerste paus in bijna 600 jaar werd die aftrad.

Irakreis

In het interview zei Benedictus verder dat hij bidt voor het succes van de reis van paus Franciscus naar Irak deze week.

“Helaas valt het op een heel moeilijk moment, waardoor het ook een gevaarlijke reis wordt: om veiligheidsredenen en voor COVID. En dan is er de onstabiele situatie in Irak. Ik zal Franciscus vergezellen met mijn gebeden.”