<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Opnieuw vrouw benoemd tot Vaticaanse topfunctie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 oktober 2023
image
Zuster Simona Brambilla wordt de eerste vrouwelijke secretaris van het Dicasterie voor Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven. CNS - L'Osservatore Romano

De ‘tweede man’ van het Vaticaanse dicasterie voor congregaties en ordes wordt een vrouw. Met de benoeming van zuster Simona Brambilla tot die positie heeft paus Franciscus opnieuw  een hoge Vaticaanse functie aan een vrouw toebedeeld.

Zuster Simona Brambilla (58) wordt secretaris van het Dicasterie voor Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven, zo maakte het Vaticaan op 7 oktober bekend.

Vrouwelijke religieuzen in de meerderheid

Volgens in februari gepubliceerde statistieken van het Vaticaan zijn er bijna 609.000 vrouwelijke religieuzen in de wereld. Er zijn iets minder dan 50.000 broeders en iets meer dan 128.000 priesters van een religieuze orde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Al tientallen jaren hebben vrouwelijke religieuzen en veel bisschoppen het gebrek aan vrouwen in topfuncties in het dicasterie op de agenda staan. Het dicasterie heeft als doel om het religieuze leven te bevorderen en keurt de statuten van religieuze congregaties goed. Omdat de overgrote meerderheid daarvan uit vrouwengemeenschappen bestaat, zouden er ook vrouwelijke topfunctionarissen in het dicasterie moeten zijn, zo was de gedachte.

Toename vrouwen bij de Heilige Stoel

In maart van dit jaar bracht het Vaticaan cijfers uit die toonden dat ruim een kwart van de werknemers bij de Heilige Stoel een vrouw is. In absolute cijfers zijn er 812 vrouwelijke medewerkers onder de in totaal 3114 werknemers.

Onder hen zijn zes vrouwen in topposities: vijf zijn er ondersecretaris bij een dicasterie, één vrouw is secretaris. In 2021 benoemde paus Franciscus voor het eerst een vrouw als secretaris: zuster Alessandra Smerilli bij het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. Daarnaast is de Franse zuster Nathalie Becquart ondersecretaris bij de Bisschoppensynode, een overlegorgaan dat niet niet onder de Curie valt. Ook benoemde de paus verschillende vrouwen als secretaris bij pauselijke commissies.

Alhoewel het aandeel vrouwen in leidinggevende posities bij de Curie nog altijd minder dan vijf procent is, is het sinds het begin van het pontificaat van Franciscus aanzienlijk toegenomen. In 2022 effende de paus met zijn tekst voor de Curiehervorming, Praedicate Evangelium, de weg voor leken en vrouwen om het hoofd van een dicasterie te kunnen worden. De functie van prefect was tot die tijd alleen voorbehouden aan kardinalen en aartsbisschoppen.

Missiezuster

De Italiaanse zuster Brambilla is sinds 2019 lid van het dicasterie. Ze was twee termijnen overste van de Consolata-missionarissen en leidde die congregatie van 2011 tot mei 2023.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nadat ze een diploma verpleegkunde had behaald, trad ze in 1988 in bij de missiezusters en ging ze psychologie studeren aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit. In 1999, nadat ze haar laatste geloften had afgelegd, ging ze naar Mozambique, waar ze jeugdwerk deed. In 2002 keerde ze terug naar Rome, waar ze in 2008 haar doctoraat in de psychologie behaalde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.