fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus haalt kardinaal Tagle naar Rome

Sanne Gerrits 10 december 2019
image
Kardinaal Luis Antonio Tagle (Foto: CNS photo/Robert Duncan)

Paus Franciscus heeft kardinaal Luis Antonio Tagle benoemd tot prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. De 62-jarige Tagle was sinds 2011 aartsbisschop van de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Tagle volgt kardinaal Fernando Filoni op als leider van de curie-instantie die vaak bij haar historische naam ‘Propaganda Fide’ wordt genoemd.

Nog grotere nadruk op evangelisatie

De Congregatie voor de Evangelisatie is een van de grootste afdelingen van de Romeinse curie. Als begunstigde van erfenissen en legaten door de eeuwen heen, is ze ook de meest financieel onafhankelijke.

Mogelijk wordt ze nog belangrijker: Praedicate evangelium, het komende basisdocument voor de Romeinse curie, zal naar verwachting een nog grotere nadruk leggen op evangelisatie als structurele prioriteit van de kerkelijke missie.

Ook wordt gesproken over een mogelijke samenvoeging van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren en de Pauselijke Raad ter Promotie van de Nieuwe Evangelisatie in één grotere afdeling.

Zeer betrokken

Als hoofd van een curieafdeling zal Tagle niet langer meer aartsbisschop van Manilla zijn, een functie die hij sinds december 2011 uitoefende. Hij werd in 2012 tot kardinaal gecreëerd door Benedictus XVI.

Tagle is sinds 2015 ook voorzitter van de hulporganisatie Caritas Internationalis, en was zeer betrokken bij de jongerensynode in oktober 2018.

Biografie

Luis Antonio Tagle werd in 1957 geboren in Manilla. Hij werd in 1982 priester gewijd in het bisdom Imus, waarvan hij van 2001 tot 2011 bisschop was. Van 1997 tot 2002 was hij lid van de Internationale Theologische Commissie.

Zijn bisschoppelijk motto luidt Dominus est: “Het is de Heer.”