fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Tegeltjeswijsheid en duizenden kinderen: paus moedigt kinderen aan om te werken aan vrede

Carol Glatz - CNS 7 november 2023
image
Paus Franciscus had op maandag 6 november een ontmoeting met 6700 kinderen in het Vaticaan. De 86-jarige paus gaf aan veel van kinderen te leren. Foto: CNS - Lola Gomez

Omringd door zo’n 6700 kinderen sprak paus Franciscus maandag over het belang van vrede, broederschap en respect voor anderen en de schepping. “Er valt veel van jullie te leren”, zei hij tegen de aanwezige kinderen, die uit verschillende werelddelen kwamen.

“Ik ben altijd blij als ik jullie ontmoet, omdat jullie me elke keer iets nieuws leren. Jullie herinneren me er bijvoorbeeld aan hoe mooi het leven is in zijn eenvoud en hoe mooi het is om samen te zijn!” sprak de paus tot zijn jonge toehoorders.

Optredens

De ontmoeting met de duizenden kinderen vond op 6 november in de Vaticaanse Paulus VI-zaal plaats. De kinderen kwamen uit alle hoeken van de wereld, zoals uit het Amazonegebied en de sloppenwijken van Brazilië. Enkelen van hen zongen op het podium. Verder was er een optreden van de Italiaanse popster Mr. Rain.

Het Dicasterie voor Cultuur en Opvoeding organiseerde het evenement met als titel ‘Laat ons leren van jongens en meisjes’ om de aandacht te vestigen op de eenvoudige en oprechte verlangens van kinderen naar vrede en harmonie in de wereld.

Tegeltjeswijsheid

De paus moedigde de kinderen aan om hun gedachten, gevoelens en ervaringen met volwassenen te delen. Ook vroeg hij de kinderen om alle andere kinderen van hun leeftijd te herdenken die lijden onder oorlog, honger, klimaatrampen en armoede.

“Jullie weet dat er slechte mensen zijn die slechte dingen doen, ze voeren oorlog en vernietigen. ‘Willen jullie slechte dingen doen?’” vroeg de paus. Nadat de kinderen “Nee!” antwoorden vroeg hij hen of ze wilden helpen. Een enthousiast “Ja!” klonk in de zaal.

Gebruik de pijltjes om te bladeren. | Foto's: CNS - Lola Gomez

Na afloop van zijn toespraak beantwoordde de paus vragen van kinderen. Bij elke vraag had de paus een soort tegeltjeswijsheid voor de kinderen om te onthouden:

“Wie de aarde vernietigt, vernietigt ons; Zorg voor de natuur, want de natuur zorgt voor ons; Werk geeft ons waardigheid; Verspil geen voedsel; Laten we werken aan de vrede; Vrede wordt gesloten met het hart en een uitgestrekte hand; Kinderen zijn boodschappers van vrede; Als je boos bent, drink dan een glas water voordat je reageert.”

Vrede is mooi

De paus drong er bij alle kinderen op aan om voor de vrede te werken, nadat een twaalfjarig meisje uit Palestina vroeg of er geen vrede meer zou zijn als de Derde Wereldoorlog uitbrak.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We moeten werken aan de vrede”, zei de paus, en hij vroeg iedereen naar het meisje te zwaaien, zodat ze de mensen in Palestina kon laten weten dat iedereen daar “hallo” zei.

“Vrede is mooi!” zei de paus. De kinderen herhaalden deze woorden luidkeels.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.