<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Abortus. Wat niemand je vertelt

KN Redactie 9 november 2016
image
(Foto: Selina De Maeyer)

Tien punten die een stem geven aan het ongeboren kind.

Deze open brief is geschreven in de Week van het leven. Verschillende organisaties slaan de handen in elkaar met ieder hun eigen activiteiten rond één speerpunt: abortus en de nood die daaronder ligt. De NPV maakte een film en schreef een statement. Bij abortus gaat het om twee levens. Met deze 10 punten wil de NPV stem geven aan het ongeboren kind. Omdat iedere vrouw én ieder kind, beter verdient dan een abortus.

1. Abortus stopt een kloppend hart

Op het moment dat een vrouw ontdekt dat ze zwanger is, begint ook het hart van haar baby te kloppen. In week 6 beginnen ogen, oren, neus, kaak, en wangen vorm te krijgen. De hartslag wordt steeds regelmatiger. Het hartje klopt nu ongeveer 80 keer per minuut en zal iedere dag sneller gaan. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich verder.

2. Abortus kan tot ruim over de helft van je zwangerschap

Een zwangerschap duurt veertig weken. Abortus kan tot 24 weken. Het kindje is dan dertig centimeter, weegt vijfhonderd gram en begint te ademen. Het ademt nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent het voor na de geboorte. Het kindje voelt de bewegingen van zijn moeder.

3. Eén op zeven zwangerschappen eindigt in abortus

Eën op zeven zwangerschappen eindigt in abortus. In Nederland meer dan dertigduizend per jaar.

4. De start van het leven is geen afspraak

Wist je dat afspraken over de start van het leven per land verschillend zijn? In Nederland mag je leven stoppen tot 24 weken. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk tot twaalf weken. Ierland echter beschermt een ongeboren baby wél veertig weken lang.

5. Jouw leven begon bij de bevruchting

Nieuw leven begint bij de bevruchting. Het is uniek met een eigen DNA-profiel. Jouw DNA is nog steeds hetzelfde als vanaf dag 1 van je bestaan. Je lichaam is gegroeid, maar de kleur van je ogen, je geslacht en je huidskleur lagen toen al vast.

6. Zo gaat een abortus

Tot acht weken kun je kiezen voor een pil. Je krijgt buikkramp, verliest bloed en ook het kindje. Na acht weken wordt je baarmoedermond opgerekt en de baby eruit gezogen. Dit heet een curettage. Vanaf dertien weken zijn de botten van het kind voor deze methode te hard geworden. Met een tangetje wordt het kind in de baarmoeder in stukken geknipt tot het sterft. Ruim tweeduizend kinderen worden geaborteerd na achttien weken. De bevalling wordt opgewekt en de baby wordt op een natuurlijke manier geboren. Bij een erg late abortus kan de baby zelfs nog enkele uren leven.

7. En als je verkracht bent? Of je baby heeft een handicap? Je leven is in gevaar?

Soms zijn de omstandigheden diep tragisch. Misschien is een vrouw verkracht. Misschien heeft haar baby een ernstige afwijking. Misschien is de gezondheid van de moeder in gevaar. Maar dit zijn niet de belangrijkste redenen waarom vrouwen kiezen voor abortus. Dat zijn ‘gebrek aan geld’, ‘geen kinderwens’ en ‘compleet gezin’.

8. Ook moeders kiezen voor abortus

De helft van de vrouwen die kiest voor abortus, is al moeder of zorgt voor een kind.

9. Eén op vier zwangerschappen wereldwijd eindigt in abortus

Elk jaar sterven 56 miljoen kinderen wereldwijd door abortus. Dat is meer dan het aantal burgerdoden in de Tweede Wereldoorlog.

10. Abortus is geen oplossing

Abortus maakt vrouwen niet sterker. Het is een falende vorm van hulpverlening en geen medicijn. Een vrouw verdient respect, een liefdevolle omgang en de trouw van haar partner. Ook heeft zij recht op informatie over alternatieven. Bij abortus gaat het om twee levens. Elke vrouw én elk kind verdienen beter dan abortus!

Abortus is misschien wel het grootste taboe. Laten we niet wegkijken, maar alles in het werk stellen hulp te bieden en abortus te voorkomen. Wilt u meer weten of doorpraten? Kijk op www.npvzorg.nl of doe mee via #weekvanhetleven.

Esmé Wiegman is directrice van NPV|Zorg voor het leven. Zie www.npvzorg.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.